Životní styl
Nejlepší svatomartinská husa je pomalu pečená. Zkuste tuhle
"Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí," říká jedna z pranostik. Zkuste tu nejlepší husinu a červené zelí s brusinkami podle receptu Andrey Motlíkové, která nás pozvala do své kuchyně, kde je vždy otevřeno.
Sv. Martin nám přináší nejen předpověď o nadcházející zimě, ale také hody, které se nesmí obejít bez Svatomartinského vína a pečené husy. Tahle se dělala hodně dlouho, ale to čekání stálo za to!
POMALU PEČENÁ HUSA A ČERVENÉ ZELÍ S BRUSINKAMI
Na přípravu budete potřebovat:
- husa o hmotnosti 3,5- 4kg
- sůl
- kmín celý nebo drcený
Na červené zelí:
- 1 cibule
- sterilované brusinky
- 100ml červeného vína
- 1-2 hřebíčky
- 2PL cukru
- sůl
Postup přípravy receptu:
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o ni nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220C a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.
ZKUSTE LOKŠE MÍSTO KNEDLÍKŮ
Tyhle bramborové placky jsou jedním z tradičních jídel na svatomartinské tabuli. Jsou tak dobré, že je můžete jíst jen tak. My si je tentokrát dáme k té výborné huse.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1kg ve slupce vařených brambor, nejlépe uvařených den předem
- 150 - 200g polohrubé mouky (podle typu brambor)
- 1ČL soli
- rozpuštěné sádlo na pomazání (nebo máslo či ghí)
Postup přípravy receptu:
Mouku smíchanou se solí rozprostřeme na pracovní plochu nebo vál a nastrouháme do ní najemno oloupané brambory. Důkladně prohněteme a vypracujeme váleček. Z něho odkrajujeme kousky a na dostatečně pomoučené ploše vyvalujeme postupně dotenka placky. Pečeme je na suché pánvi nebo pokud máte k dispozici plotýnku neboli tál, tak na ní. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem.
Dobrou chuť
Za recept děkujeme blogu "V Kuchyni vždy otevřeno".