Čas na domácí switchel
Pokud chcete účinky switchelu vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky, pak si připravte dvě sklenice teplé vody, do kterých přimíchejte jednu až dvě lžíce jablečného octa a citronovou šťávu. Následně přidejte dvě až tři lžíce javorového sirupu a lžíci strouhaného zázvoru. Důležité je, abyste nápoj minimálně na dvanáct hodin nechali uležet v ledničce. I když původní recept obsahuje javorový sirup, nic nebrání tomu, abyste sirup vyměnili za med. Med má navíc antibakteriální účinky a je přírodním antibiotikem, tudíž dodá nápoji další důležité vlastnosti.
Na co si dát pozor?
Dobrého pomálu! V případě, že vám switchel nápoj zachutná, rozhodně to s jeho konzumací nepřehánějte. Důvodem je fakt, že jablečný ocet je kyselý, tudíž pravidelné pití switchelu může narušit zubní sklovinu. Odborníci se také domnívají, že nadměrná konzumace jablečného octa může poškodit jícen či jiné části zažívacího traktu. Z toho vyplývá, že příležitostná sklenice switchelu vás rozhodně neohrozí, avšak konzumovat tento nápoj namísto vody se nevyplatí.