A co bílý rohlík?
Ve večerních hodinách rozhodně není potřeba pečivo omezovat, a to ani při redukci váhy. Už mnohokrát se mě někdo ptal, zda ten chleba k večeři není moc velký problém, ale to, že měl v jídelníčku ke snídani tři skořicové šneky, na dopolední svačinu krabici esíček a k odpolední svačině margotku s jahodovým milkshakem, to už nebral v potaz. Stejně tak se nemusíte hroutit z toho, když si dáte bílý rohlík. Nezáleží na jednom jídle, nebo části daného jídla, ale na celkovém kontextu vašeho jídelníčku vůči vašemu životnímu stylu. Pozornost nevěnujte samotnému bílému rohlíku, ale spíše tomu, s čím ho konzumujete.
A má rada na závěr? Není potřeba vyřazovat pečivo jako takové, ale raději zkuste omezit příjem sladkého pečiva – koblih, koláčků, buchet či pečiva z listového těsta. Tyto pokrmy jsou chudé na vlákninu, zato bohaté na tuk, cukr, a tím pádem i na energii.
O autorce:
Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.