Vosí hnízda nebo také včelí úly – jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví, jehož popularita v posledních letech stále roste. Spolu s tím se objevují i nové varianty, které na talíři působí ještě luxusněji. Co vedle tradičního receptu zkusit třeba citrónovou, kokosovou nebo malinovou verzi?
Citrónová vosí hnízda
Tento recept pochází z časopisu Apetit a slibuje, že citrónová vosí hnízda z úvodní fotografie si zamilujete stejně jako klasiku.
Mohlo by se vám líbit
Vánoční svátky se v roce 2024 se ponesou v duchu přírody, klidu a elegance. Inspiraci čerpají ze skandinávského stylu a kouzla lesa. Dekorace letos přinesou jednoduchost, pohodu a hravost se zaměřením na přírodní materiály, jemné osvětlení a motivy lesní fauny a flóry. Co dalšího je letos trendy?
marianne.cz
Suroviny na 40 kousků
Na základ:
- 100 g moučkového cukru
- 170 g piškotů
- 70 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí + trocha navíc na posypání)
- 100 g změklého másla
- najemno nastrouhaná citrónová kůra
- 3 PL citrónové šťávy
- 3 PL citrónového likéru limoncello
- 75 g slazeného kondenzovaného mléka (Pikao, Salko, Condé...)
Na dokončení:
- citrónový krém lemon curd
- 1 PL citrónového likéru (limoncello smíchané s lemon curd)
- 40 ks piškotů
Postup
- Cukr, piškoty, mandle, máslo, citronovou kůru i šťávu, limoncello a kondenzované mléko dobře propracujte na jednotnou hmotu. Dejte vychladit do lednice.
-
Formičky na vosí hnízda naplňte citronovou hmotou. Dole udělejte důlek, například tenkou rukojetí vařečky. Vyklopte. Důlek naplňte zvoleným krémem a uzavřete světlým kolečkem nebo piškotem. Hotová hnízda můžete na závěr jemně zasněžit mandlovou moukou. Skladujte v lednici.
Mohlo by se vám líbit
Předvánoční maraton vrcholí, a to znamená i zvýšený výskyt úmorných tlačenic v obchodech. Nejlépe teď uděláte, když se namísto shánění konkrétních věcí vydáte elegantní cestou dárkového voucheru. Našly jsme pro vás takové, které potěší i ty nejnáročnější dospělé.
marianne.cz
Kokosová vosí hnízda
Kokosová hnízda, která sdílela čtenářka na TopRecepty, vypadají jako zasněžené kopečky.
Suroviny na 25 kousků
Na těsto:
- 200 g kokosu
- 2 lžíce nastrouhaných piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 bílek
Na náplň:
- 60 g změklého másla
- 1 žloutek
- 50 g moučkového cukru
- půl sáčku vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
Na dokončení:
- kakaové piškoty na podstavec
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na těsto.
- Směs namačkejte do formiček vysypaných moučkovým cukrem.
- Nechte vosí hnízda dva dny zaschnout.
- Smíchejte všechny přísady na krém.
- Naplňte hnízda a posaďte je na hnědé piškoty.
Malinové včelí úly
Autorkou tohoto receptu je foodblogerka Markéta Marešová, která publikuje pod názvem Lžička cukru. Její růžové včelí úly (tento název Markéta preferuje) se staly senzací v rámci českého Instagramu.
Suroviny na 25 kousků
Na těsto:
- 120 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 90 g povoleného másla
- 3 lžíce mléka
- 30 g malin sušených mrazem
- trocha moučkového cukru na vysypání formičky
Na náplň:
- 70 g velmi povoleného másla
- 140 g malinového džemu
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- půl lžičky pomerančové kůry
Na dokončení:
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Piškoty rozmixujte na prach, poté je smíchejte s moučkovým cukrem. Maliny sušené mrazem rovněž rozmixujte na prach a pak je přes jemné sítko prosejte k piškotům. Nyní přidejte máslo a mléko a v robotu či ručně vypracujte vláčné, lehce lepivé a hladké těsto. Dejte ho na 10 minut do lednice.
-
Mezitím si připravte náplň. Máslo vyšlehejte do pěny, trvá to pár minut. Malinový džem propasírujte přes jemné sítko. Do hladké malinové omáčky přidejte pomerančovou kůru a šťávu a prošlehejte ji s máslem. Naplňte jí zdobící sáček a dejte prozatím stranou.
-
Začněte tvořit jednotlivé úlky. Formičku uzavřete a lehce vysypte moučkovým cukrem. Uzavřenou formičku naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem.
-
Odkrojte přebytek těsta tvořítkem, poté ho vyndejte a formičku opatrně otevřete. Pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte pomocí sáčku připravenou malinovou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Obraťte piškotem dolu a dejte ztuhnout do lednice. Nechte alespoň jeden den odležet.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit
Vánoční pečení je tu a my jsme se rozhodli poradit, jaká vykrajovátka cukroví jsou ta nejlepší. S některými se totiž můžete pořádně potrápit a místo krásných perníčků vytáhnete z trouby podivné patvary.
marianne.cz
-
Zdroj článku
-
Autorský text, Apetit, TopRecepty, Lžička cukru
Související články