GASTROVÝLET: Mlsný Berlín
Berlín se v posledních několika letech proměnil v Mekku evropské gastronomie. Je moderní, svěží, inspirativní. Proto do Berlína zamířili lovci chutí - šéfkuchaři restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro a navštívili několik špičkových restaurací vyhlášených svou kreativní kuchyní. Jaké inspirace našli pro své podniky?
Trendy jsou jasné. Není umění vařit z luxusních surovin, jako jsou mušle sv. Jakuba či halibut, ale dokonale zpracovat běžně dostupné suroviny tak, aby hosté byli překvapeni jejich chutí. To ukázala například restaurace Schwein, která bodovala pečenou bramborou plněnou bramborovým pyré ochuceným masem pečeného úhoře a podávaná s omáčkou připravenou z redukovaného úhořího vývaru.
„Potěšila mě obrovská šíře kreativních nápadů. Uchvátil mě třeba glazovaný celer zeleninovým fondem v michelinské restauraci Richard. Celer byl pečený a pak opatrně oloupaný. Porce byly opečené na másle a následně glazované,“ popisuje jeden z cenných úlovků executive chef Radek David.
„Dalším velkým překvapením byla treska obalená krustě ze zelí a podávaná s omáčkou z kyselého zelí zjemněnou smetanou, kterou jsme ochutnali v trendy restauraci Schwein,“ představuje Radek David dalšího z favoritů a dodává, že přesně tato kuchařská filozofie se hodí pro restauraci La Verandu. Její filozofií je nabídnout svým hostům maximální požitky – a to nejen gurmánské.
Michala Šorfa, šéfkuchaře průhonické Babiččiny zahrady, překvapila restaurace Lucky Leek, veganský podnik oceněný michelinským bibem. „Jejich fenyklová polévka s šafránovou pěnou a taštičkou s pomerančovým gelem byla fantastickou ukázkou moderní gastronomie,“ vzpomíná šéfkuchař, který se Berlínem hodlá inspirovat při vytváření menu pro Babiččinu zahradu. Vedle českých evergreenů totiž vaří také to nejlepší z „babiččiných kulinárních výprav“ po Evropě. A zvláště v létě – kdy je otevřená zdejší rozkošná zahrada - získává tento průhonický podnik příjemný kosmopolitní nádech.