Cestovatelský deník Dominiky B. – Nejlepší Prosecco z Valdobbiadene
Zelené kopečky obsypané vinnou révou a na každém kroku stylová rodinná vinařství s dlouholetou tradicí. Vítejte v podhůří Dolomit, v městečku Valdobbiadene, kde se vyrábí osvěžující italské Prosecco. Najdete je ve vybraných podnicích pod názvem – Superiore DOCG či Superiore di Cartizze DOCG. To jsou ty nejprestižnější vinice na vrcholku Cartizze, kde se rozprostírá romantická krajina toho nejzelenějšího regionu, jaký si dovedete představit.
Navštívila jsem tu přesně čtyři “prosekárny”. Ochutnala jsem nespočet druhů šumivého moku, který voní ovocem a minerály, jenž se přenášejí z půdy do bílé odrůdy Gléra. Z té se poté Prosecco vyrábí (alespoň z 85 %, aby mohl nápoj použít nálepku Prosecco). A všechna byla skvělá!
Navíc to sluníčko a pozitivní nálada všech lidí, kteří se na produkci lahodných bublinek podílejí, je neskutečná. Je tam zkrátka cítit láska. Laska k rodině, k rodinnému byznysu, přírodě a vůbec celé zemi. Italové jsou patrioti a váží si svých předků, toho, co vybudovali a předávají dál z generaci na generaci třeba jako v rodině Grotto, která produkuju Prosecco s názvem Garbara už více než sto let.
Když sem přijedete, nestačíte se divit. Na houpacím křesle se pohupuje osmdesátiletý dědeček a užívá si pohled na své vinice. Na nich bude už zanedlouho, ve druhé polovině září, sbírat ručně hrozny a pečlivě je třídit. Ano, v osmdesáti letech! Vůbec není unavený životem. Naopak vypadá šťastně, když se mi snaží italsky vysvětlit, že ta bílá kočička, kterou si hladím u jeho křesla je jeho “Micka” nebo si alespoň myslím, že se mi něco takového snaží sdělit.
Ochutnávám skleničku extra brut Garbara Colfondo a jsem spokojená. Nejradši bych poprosila o houpací křeslo a přidala se k meditaci s dědečkem – že bych si tu střihla brigádu v září? To asi nedopadne, ale určitě se sem ještě jednou vrátím.
Loučíme se s familií Grotto a přejíždíme do prosekárny Marsuret, kterou vybudovala rodina Marsura v roce 1936 na úrodné půdě Valdobbiadene s optimálními klimatickými podmínkami a potřebnou dávkou slunce.
Tady se dozvídám, co znamená metoda “Spumantizzazione”, tedy proces fermentace, kdy se do obřích ocelových tanků přidávají kvasinky a cukr a z vína tichého se stává víno šumivé. Po třiceti dnech je kvašení dokončeno a výroba Prosecca je ve finále.
My ale ve finále s ochutnávkou ještě zdaleka nejsme. Máme domluvenou prohlídku vinařství Marchiori, kde nás vítá usměvavá Sara a vysvětluje nám poměr minerálů a organických látek v půdě, jejíž vlasnosti ovlivňovali už dávno předtím bílé víno “Pucino” v Římské říši.
Teď už ale dost Pucina, my se už nemůžeme dočkat lahodného Prosecca z této italské usedlosti ve městečku Farra di Soligo.
I náš hotel, na nějž se právě teď přesouváme, je jedna velká vinice. A i tady produkují skvělé Prosecco, které se jmenuje stejně jako rezidence – Duca di Dolle. Je to tu tak kouzelné, že už si nepřejete nic víc. Jen jíst, pít, meditovat a milovat. Toto místo vás úplně pohltí. No posuďte sami, chybělo by vám tu něco?
Autorka textu: Dominika Bártová
ČTĚTE TAKÉ: Cestovatelský deník Dominiky B. - Nizozemsko, země květin a stylu