Perfektní snídaně, která vám dobije baterky
...ale zároveň je téměř bez práce. Jak je to možné? To vám prozradí Markéta Pavleje.
marianne.cz
Zdravý jídelníček často kvůli každodennímu shonu zůstává na vedlejší koleji, a tak ráno odcházíme do práce s prázdným žaludkem. Přitom právě snídaně je vstupenkou do lepšího a efektivnějšího dne. Přinášíme vám několik tipů a jednoduchých receptů, jak lépe nastartovat své ráno.
Věnujte každý týden pár minut plánování jídel. Ušetříte si tím čas i starosti.
Využívejte mraženou zeleninu, předem nakrájené ovoce a další suroviny, které jsou zdravé a rychle použitelné.
Vyhledávejte recepty s minimem ingrediencí a krátkou dobou přípravy.
Smoothie bowl je skvělý způsob, jak začít den s porcí vitamínů a vlákniny. Nejen, že vám tato snídaně dodá potřebné živiny a energii, ale také vás na nějakou dobu zasytí, a vy tak předejdete touze sáhnout po něčem nezdravém.
1 banán
1 hrnek mražených bobulovin (jahody, borůvky, maliny)
1/2 hrnku jogurtu nebo rostlinného mléka
1 lžíce chia semínek
1 lžíce ořechového másla (arašídové, mandlové)
1 lžíce medu
Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Nalijte je do misky a ozdobte čerstvým ovocem, ořechy nebo granolou dle chuti.
Klasika moderní doby, která tělu dodá zdravé tuky a bílkoviny a zabere minimum času pro přípravu.
1 větší plátek kvalitního chleba
1 avokádo, nakrájené na plátky
vejce z volného chovu uvařené natvrdo
farmářské máslo
chia semínka
pekanové ořechy
sůl a pepř podle chuti
Chléb namažte máslem a vyskládejte na něj na plátky nakrájené avokádo a vejce. Můžete posypat chia semínky a ořechy.
Wrapy jsou ideální pro rychlou přípravu a pokud nestíháte, lze jej s sebou přibalit do krabičky a sníst cestou do práce.
1 celozrný tortilla wrap
100 g krůtího masa (vařeného nebo pečeného)
1 hrnek listové zeleniny (špenát, rukola)
1/2 rajčete, nakrájeného na plátky
1/4 okurky, nakrájené na plátky
1 lžíce hummusu nebo jogurtového dresinku
Na wrap naneste hummus nebo jogurtový dresink, přidejte zeleninu a krůtí maso. Zabalte, zapečte v kontaktním grilu a rozkrojte napůl.
Výhoda banánových lívanečků spočívá především v tom, že není třeba nechat těsto kynout. Tato rychlovka vám zajistí nejen plný žaludek, skvělou chuť, ale také časově nenáročnou přípravu. Navíc je ocení celá rodina.
2 banány
1 vejce
½ lžičky BIO prášku do pečiva bez fosfátů
5 lžic mouky (může být celozrnná, ovesná, nebo špaldová)
50 ml mléka (kvalitní klasické nebo rostlinné)
ghí nebo kokosový olej na smažení
datlový, čekankový, nebo agávový sirup či med podle chuti
Banány rozmixujte spolu s mlékem a vejci a postupně do směsi vmíchejte prášek do pečiva spolu s moukou. Těsto by mělo být středně husté, aby lívance hezky v pánvi držely. Hustotu těsta případně můžete doladit podle potřeby. Směs nechte pár minut odpočinout, třeba mezitím, než si vyčistíte zuby nebo se osprchujete. Následně naběračkou vlévejte těsto na rozpálenou pánev a na ghí nebo kokosovém oleji smažte z obou stran.
Lívance můžete podávat s ovocem, jogurtem, tvarohem nebo jen přelít datlovým sirupem či medem. Banány jsou samy o sobě sladké, takže není potřeba těsto doslazovat.
Výhoda této výborné a výživné snídaně spočívá ve večerní přípravě. Ráno jen vyndáte z lednice a můžete snídat.
120 g jemně mletých ovesných vloček
200 ml mandlového mléka
1 lžíce chia semínek
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce medu
1× banán
hrst malin
V misce smíchejte ovesné vločky spolu s mlékem, půlkou rozmačkaného banánu, kokosem, medem, vanilkovým extraktem a chia semínky. Směs rozdělte rovnoměrně do připravených skleniček a nechte přes noc odpočinou v lednici. Ráno jídlo jen dozdobíte malinami a druhou půlkou banánu.
Pokud jde o ovesnou kaši, tady se fantazii meze nekladou. Můžete zvolit ingredience podle vlastní chuti nebo se inspirovat tímto receptem.
1 hrnek ovesných vloček
2 hrnky rostlinného nebo farmářského mléka
med
arašídové máslo
ovoce (jahody, borůvky, maliny, banán…)
máslo
kvalitní hořká čokoláda
strouhaný kokos
Vločky zalijte mlékem v pánvi a nechte pár minut odpočinout. Jakmile nasáknou mléko, zahřejte pánev a vločky rozvařte. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka a doslaďte medem. Pro zjemnění a lepší chuť přidejte kousek másla. Hotovou ovesnou kaši přendejte do misky a přidejte kokos, ořechové máslo, ovoce, případně ořechy, chia semínka, bílý jogurt nebo čokoládu.