A co vonné tyčinky a vykuřovadla?
Vonnou složku tyčinky, na rozdíl od vonné svíčky, nese přímo kouř vzniklý jejím spalováním. Podle Cancer Council skutečně existují studie dokazující, že pálení vonných tyčinek v interiéru zvyšuje úroveň látek zvaných polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které mají spojitost s rizikem rozvoje některých nádorových onemocnění. Je to celkem logické, protože spalování jakéhokoliv organického materiálu – ať už to jsou listy tabáku, uhlí nebo vonné tyčinky, produkuje PAH. Nelze však zjednodušeně říct, že pouhá přítomnost PAH ve vzduchu znamená, že má člověk v místnosti zvýšené riziko rakoviny.
U škodlivin ve vzduchu platí, že jed dělá dávka. „Například posezení u táboráku praktikované několikrát přes léto určitě nezatíží dýchací systém víc než 10-20 cigaret kouřených denně. Člověk by mohl spíš hypotetizovat, jestli je škodlivější inhalovat dým z borovicového dřeva nebo sníst ten opečený špekáček. Co se týče různých vonných tyčinek – každému, kdo byl někdy v buddhistickém chrámu, kde těchto věcí hoří naráz stovky, je jasné, že zdravá záležitost to nebude. Tam je skutečně míra zamoření kouřem extrémně vysoká a dlouhodobý pobyt v takovém prostředí by byl asi hodnocen jako pasivní kouření na úrovni sezení v zakouřené hospodě,“ vysvětluje MUDr. Libor Havel, lékař pneumoonkologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze pro vzdělávací platformu Plice.online. Dodává, že záleží na tom, jak se kouř v interiéru kumuluje, jak často se větrá, a jak dlouho se v něm člověk pohybuje. Při pálení vonných substancí je tedy důležité vždy myslet na dobré větrání.