1. Mandle
Číslem jedna a tedy nejvýživnější potravinou vůbec jsou mandle, jež dostaly téměř stoprocentní hodnocení. Odborná skupina jim dala známku 97. Není divu. Jsou totiž nesmírně bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, neboli zdravé tuky, také bílkoviny, řadu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.
Ze všech ořechů obsahují nejvíce vlákniny a jsou jedním z vůbec nejbohatších zdrojů vitamínu E, jednoho z nejsilnějších antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a tím pomáhají zpomalovat proces stárnutí. Neloupané mandle jsou bohaté také na vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník i železo a zinek. Živiny obsažené v mandlích podporují regeneraci tkání, tedy i pokožky a vlasů, pevnost kostí, zubů a nehtů, mozek a kognitivní funkce včetně paměti, přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému, udržení optimální hladiny cholesterolu, snižují rizika onemocnění cukrovkou a dokonce i rakovinou.
Jsou prospěšné pro trávení a „náš druhý mozek“ střevní mikrobiom. Ač mají všechny tyto výhody, neznamená to pochopitelně, že by nám k dobrému zdraví a vitalitě stačilo jíst jen mandle samotné. Musíme je výhodně kombinovat s dalšími potravinami. Dopřát si je můžeme bez váhání každý den, nejlépe i se slupkou. Jen je třeba nezapomínat, že stejně jako ostatní ořechy jsou poměrně kalorické a zhruba z poloviny tvořené tukem, byť zdravým. Takže přiměřeně.