Obyčejná, ale chutná...
Tyhle rostliny mají velkou výhodu – dají se zužitkovat od hlavy k patě, přesněji od listů po kořen. Vhodná doba ke sběru kopřiv je na jaře, od března do dubna. Jejich první výhonky mají mimořádně vysoký obsah vitaminu C, železa, hořčíku, chlorofylu, ale i serotoninu. Kořeny a semena se sbírají od srpna do listopadu. I v kuchyni by kopřivy zasloužily kralovat častěji než jen jako zeleň ve velikonoční nádivce. Jarní listy kopřiv se chutí klidně vyrovnají těm špenátovým (proti štiplavosti pomůže krátké spaření), jsou skvělým přídavkem do těstovin, pečiva, existuje dokonce i kopřivový sýr. A což teprve polévka z mladých kopřiv!
Za elixír zdraví se považuje čerstvý kopřivový sirup. Kdo není na sladké, může volit kopřivové víno i šampaňské. V Anglii si oblíbili kopřivové pivo. Ovšem pozor, povyrostou-li kopřivy, už se do jídla ani bylinných směsí nehodí. Dál ale mohou být užitečné třeba jako bio hnojivo. Obsahují totiž vydatný mix dusíku, fosforu, draslíku, zinku a železa, čímž povzbuzují sílu, růst a obranyschopnost ostatních rostlin na zahradě. Kopřiva umí přilákat na zahradu žížaly i motýly, účinný je i postřik z ní (proti mšicím).