Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Velikonoce bez lepku? Upečte beránka podle hrnkového receptu

Sladkého velikonočního beránka si mohou dopřát i ti, co se z nějakého důvodu musí nebo chtějí vyhýbat lepku. Pokud mezi ně patříte, vyzkoušejte náš hrnkový recept.

Jana Bitalová | 23. 03. 2024

Nejčastějším důvodem k dodržování bezlepkové diety je celiakie. Při ní dochází k zánětu v tenkém střevě, což může vést k narušení vstřebávání živin. Toto autoimunitní onemocnění přitom postihuje dospělé i děti. Důležitým krokem je v tomto případě úprava jídelníčku, aby nedocházelo k přijímání lepku

Naštěstí oproti minulosti v současné době máme řadu možností, jak v receptech nahradit klasickou mouku, která lepek obsahuje. V obchodech například koupíte „mouku“ z bezlepkových přísad, která se hodí na pečení moučníků. Právě tu můžete použít k přípravě následujícího hrnkového receptu na velikonočního beránka.

Recept na bezlepkového velikonočního beránka

Budete potřebovat:

  • 1 a půl hrnku bezlepkové mouky
  • 3 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva bez lepku
  • 200 ml 30% smetany
  • vanilku z jednoho vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
  • ¾ hrnku cukru
  • ½ hrnku oleje
  • máslo a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy

Postup, jak upéct bezlepkového beránka

Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 °C. Máslem vymažte a kokosem vysypte formu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou nebo vanilkovým cukrem do světle žluté pěny. Bílky zase do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji po lžících vmíchávejte do žloutkové pěny. Přimíchejte také smetanu a olej. Nakonec opatrně přidejte sníh z bílků. Těsto nalijte do formy a dejte péct na cca 45 až 50 minut.

Hotového beránka po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo polijte polevou, ať už třeba čokoládovou, nebo bílou. Nakonec ještě uvázat mašli na krk a je to.

Mohlo by se vám líbit

Naše babičky na Velikonoce chystaly sladké boží milosti. Vyzkoušejte je

Boží milosti se připravovaly v době svátečních dnů, jakými byl Masopust, Velikonoce i Vánoce. Receptů existuje spousta, a to jak v jednotlivých oblastech, tak rodinách. Pokud nemáte vlastní, můžete vyzkoušet ten náš, který je naprosto snadný.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Tradice
Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Tradice
Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Tradice
Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit