Cestujeme po Česku: Mikulov je srdcem vinařské turistiky na jižní Moravě
Mikulov je jedním z nejznámějších vinařských měst v České republice. Jako cíl výletu se ovšem hodí nejen milovníkům vína.
marianne.cz
Burčák je oblíbený sezónní nápoj, který je neodmyslitelnou součástí tuzemských vinobraní. Vyrábí se z čerstvě vylisované hroznové šťávy a jeho typická sladká a mírně šumivá chuť je daná ranou fází kvašení. Dobu, kdy je možné prodávat burčák, však upravuje zákon.
Burčák má dlouhou tradici, pochutnávat si na něm měli lidé dokonce už za vlády Karla IV. Stejně jako v minulosti i dnes je jeho konzumace mnohdy spojená s různými slavnostmi, jako jsou vinobraní, kde se lidé setkávají, aby oslavili úrodu hroznů a ochutnali první výsledky letošní sklizně.
Vybrat si přitom můžete vzácnější červený burčák z modrých hroznů nebo běžnější z bílých hroznů, jenž má světle žlutou barvu. Vyhnout byste se ale měli nápoji se zabarvením do hněda, které vypovídá o oxidaci, nebo takovému, v němž plavou pevné kousky.
Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt. Jeho výroba začíná po sklizni, a to lisováním hroznů, z nichž se získává šťáva, která následně prochází procesem kvašení, kdy kvasinky přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Právě s ohledem na probíhající kvašení má burčák velmi krátkou trvanlivost, proto je nutné ho vypít do několika dní po výrobě.
Burčák rozhodně nelze dlouhodobě skladovat. Jeho kvalita s dalším kvašením rychle klesá. Pokud si chcete vychutnat ten nejlepší, doporučujeme navštívit vinobraní nebo vinařství. Stihnout to ovšem musíte od 1. srpna do 30. listopadu, kdy smí docházet k jeho prodeji, jak stanovuje vinařský zákon. Na vrchol burčákové sezóny z tuzemských hroznů si ovšem ještě počkáme, protože přichází na začátku září, díky čemuž je burčák vnímán jako nápoj brzkého podzimu. Srpnové burčáky se obvykle vyrábějí z hroznů ze Slovenska a Maďarska, protože ty české ještě zrají.
Asi všichni už jsme někdy viděli prodejce burčáku u silnice, kde na lahve celý den praží sluníčko. Nejen podmínky však bývají v případě stánkového prodeje problémem. Může totiž jít o nekvalitní produkt, někde dokonce s příměsí jablečné složky nebo přidaným cukrem. Burčák je přitom velmi citlivý nápoj, jenž má tu správnou chuť po velmi omezenou dobu a za předpokladu správného složení i uchovávání. Raději proto vyrazte tam, kde si můžete být kvalitou jistí. Například na Burčákfest ve Znojmě, a to ve dnech 27. až 28. září.
www.lidovky.cz, www.novinky.cz, www.vinazmoravyvinazcech.cz, www.vinarskecentrum.cz