Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Užijte si burčákovou sezónu. Podle zákona smí trvat jen do určitého data

Burčák je oblíbený sezónní nápoj, který je neodmyslitelnou součástí tuzemských vinobraní. Vyrábí se z čerstvě vylisované hroznové šťávy a jeho typická sladká a mírně šumivá chuť je daná ranou fází kvašení. Dobu, kdy je možné prodávat burčák, však upravuje zákon.

Jana Bitalová | 6. 08. 2024

Burčák má dlouhou tradici, pochutnávat si na něm měli lidé dokonce už za vlády Karla IV. Stejně jako v minulosti i dnes je jeho konzumace mnohdy spojená s různými slavnostmi, jako jsou vinobraní, kde se lidé setkávají, aby oslavili úrodu hroznů a ochutnali první výsledky letošní sklizně. 

Vybrat si přitom můžete vzácnější červený burčák z modrých hroznů nebo běžnější z bílých hroznů, jenž má světle žlutou barvu. Vyhnout byste se ale měli nápoji se zabarvením do hněda, které vypovídá o oxidaci, nebo takovému, v němž plavou pevné kousky. 

Mohlo by se vám líbit

Cestujeme po Česku: Mikulov je srdcem vinařské turistiky na jižní Moravě

Mikulov je jedním z nejznámějších vinařských měst v České republice. Jako cíl výletu se ovšem hodí nejen milovníkům vína.
marianne.cz

Nezraje, naopak ztrácí na kvalitě

Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt. Jeho výroba začíná po sklizni, a to lisováním hroznů, z nichž se získává šťáva, která následně prochází procesem kvašení, kdy kvasinky přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Právě s ohledem na probíhající kvašení má burčák velmi krátkou trvanlivost, proto je nutné ho vypít do několika dní po výrobě.

Burčák rozhodně nelze dlouhodobě skladovat. Jeho kvalita s dalším kvašením rychle klesá. Pokud si chcete vychutnat ten nejlepší, doporučujeme navštívit vinobraní nebo vinařství. Stihnout to ovšem musíte od 1. srpna do 30. listopadu, kdy smí docházet k jeho prodeji, jak stanovuje vinařský zákon. Na vrchol burčákové sezóny z tuzemských hroznů si ovšem ještě počkáme, protože přichází na začátku září, díky čemuž je burčák vnímán jako nápoj brzkého podzimu. Srpnové burčáky se obvykle vyrábějí z hroznů ze Slovenska a Maďarska, protože ty české ještě zrají. 

Mohlo by se vám líbit

Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo

Dožínky uzavírají žně, vinobraní zase sklizeň vína. Víte ale, co je to dočesná, kterou na začátku září ožije celý Žatec?
marianne.cz

Burčák kupujte s rozmyslem

Asi všichni už jsme někdy viděli prodejce burčáku u silnice, kde na lahve celý den praží sluníčko. Nejen podmínky však bývají v případě stánkového prodeje problémem. Může totiž jít o nekvalitní produkt, někde dokonce s příměsí jablečné složky nebo přidaným cukrem. Burčák je přitom velmi citlivý nápoj, jenž má tu správnou chuť po velmi omezenou dobu a za předpokladu správného složení i uchovávání. Raději proto vyrazte tam, kde si můžete být kvalitou jistí. Například na Burčákfest ve Znojmě, a to ve dnech 27. až 28. září.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Návrat světla aneb Proč byste měli oslavit jarní rovnodennost

Návrat světla aneb Proč byste měli oslavit jarní rovnodennost

Tradice
Masopustní masky a jejich význam: Proč tančil medvěd a co říkala nevěsta?

Masopustní masky a jejich význam: Proč tančil medvěd a co říkala nevěsta?

Tradice
KVÍZ: Proč je středa Škaredá a čtvrtek Zelený? Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české Velikonoce

KVÍZ: Proč je středa Škaredá a čtvrtek Zelený? Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české Velikonoce

Tradice
Velikonoční pomlázka: Pohanská tradice, která přežila až do současnosti

Velikonoční pomlázka: Pohanská tradice, která přežila až do současnosti

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit