Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Tradiční trdelník nepochází ze Staromáku. Jeho cesta do stánku byla dlouhá

Tradiční trdelník – hlásají nápisy na stáncích. Ovšem, s tou tradicí je to poněkud složitější, než by se mohlo zdát. Jeho příběh totiž nezačal u nás.

Jana Bitalová | 16. 07. 2024

Kürtős kalács, tak se trdelník nazývá v Maďarsku, přičemž tato dvě slova lze přeložit jako komínový koláč (v některých zdrojích uváděno také jako točený koláč). Maďaři ho de facto považují za národní symbol. Vznikl přitom v Sedmihradsku, na jehož území je sice dnes Rumunsko, ale v době, kdy se tady prý začal péct trdelník, mělo patřit Maďarům. Když potom tamní obyvatelé utíkali před Tatary, recept si odnesli s sebou, a tím ho rozšířili do dalších zemí.

Vyráběl se přitom tak, že se plátky z kynutého těsta namotávaly na dřevěný válec, což připomínalo trdlo, tedy taktéž válec ze dřeva, který se používal například na roztloukání v hmoždíři. V současné době už se však používají také kovové válce.

Mohlo by se vám líbit

Historie pudinku vás překvapí. Dřív to rozhodně nebyl instantní prášek v sáčku

Slovo pudink pochází z francouzského boudin, což překvapivě znamená jelito. Dříve totiž skutečně býval z vepřového masa! Sladké varianty se dočkal mnohem později, instantní zase vznikla díky alergii.
marianne.cz

Trdelník na Slovensku

Existuje však ještě také Skalický trdelník, který má registrovanou známku Evropské unie. I do tohoto slovenského města však povědomí o sladké dobrotě přinesli opět Maďaři. Respektive kuchař hraběte, jenž do Skalice přicestoval v 18. století. Původně šlo o tajný recept, ale máloco se utají...

V současnosti je trdelník oblíbený mimo jiné ve Švédsku, Rakousku, Německu a Lucembursku, kde se podává na oslavách a svatebních hostinách.

Mohlo by se vám líbit

Upečte rybízový koláč s nevšední drobenkou z mandlí. Je vynikající!

Rybíz právě dozrává, a tak je ta správná chvíle kouzlit s ním v kuchyni. Vyzkoušejte třeba rybízový koláč, který je ozvláštněný mandlovou drobenkou. Ke snídani i odpolední kávě bude naprosto dokonalý.
marianne.cz

Zmrzlina je novodobým výdobytkem

U nás se potom zmínky o trdelníku objevují v polovině 19. století. Konkrétně třeba v knize Česká strava lidová od Marie Úlehlové-Tilschové, spisovatelky a autorky kuchařek. Na Slovácku se dokonce měla tato dobrota posílat ženám do místností, kde trávily šestinedělí. Její výhoda přitom byla v tom, že se k přípravě daly použít žhavé uhlíky, které zbyly po pečení různých pokrmů. 

Spojení staročeský trdelník tak rozhodně není vypovídající a má spíše přilákat zákazníky, zvlášť z řad turistů. Navíc naplněný zmrzlinou, ovocem, čokoládou a šlehačkou byste v minulosti hledali jen těžko. Jde o současný trend, který se rozšířil hlavně díky sdílení fotek na sociálních sítích. 

Marianne je i na sociálních sítích:
Mohlo by se vám líbit

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Tradice
Možná je máte na zahradě: Hrozny s příchutí jahod a zákazů

Možná je máte na zahradě: Hrozny s příchutí jahod a zákazů

Tradice
Medovina má dávnou tradici. Pokud jste ji ještě neochutnali, možná je správný čas

Medovina má dávnou tradici. Pokud jste ji ještě neochutnali, možná je správný čas

Tradice
Naši předci ve snech nacházeli poselství. Sahali po knihách, které my už nemíváme

Naši předci ve snech nacházeli poselství. Sahali po knihách, které my už nemíváme

Tradice
KVÍZ: Vyzkoušejte, zda znáte pořekadla, která svou moudrost předávají po generace

KVÍZ: Vyzkoušejte, zda znáte pořekadla, která svou moudrost předávají po generace