TRADICE SE VRACEJÍ
Pojďme k těm tradicím, které jsme už lehce nakousli. Máte pocit, že lidé v oblasti jídla chtějí dodržovat tradice více?
Tradice jsou vlastně pro lidi zajímavé a důležité. Masopust, Velikonoce, Vánoce nebo svatý Martin – je to o setkání lidí a dobrém jídle. Navíc ve velkých městech je to pro lidi něco zvláštního, něco, co se vrací z vesnic do měst.
Možná na vesnici je to dlouhodobě udržovaná tradice v rámci komunity, ne?
Přesně tak. Proto je v rámci tradic pak ve velkých městech sháňka po lokálních restauracích, protože lidé z měst nemají možnost zajít si na zabijačku jako na vesnici.
Zůstaňme u tradic. Jaké jídlo by za vás rozhodně nemělo chybět v žádné restauraci? Za mě smažák, pivo a svíčková…
Je to dáno i tím, o jaké restauraci se budeme bavit. Jestli je to klasická česká kuchyně, americká nebo celosvětová. Tam je to pak zase na šéfkuchaři, co tam chce a nechce. V Lokálech jsou to poctivé hotovky a polévky a k tomu ta česká klasika, jako je smažák.
Smažák ale není původně český, že?
Smažák pravděpodobně pochází ze severní Itálie a původně byl velkou vzácností a top jídlem. Ale režim z něj pak udělal tuctovku a používaly se nekvalitní 30% eidamy. A proto se mu teď snažíme vrátit ztracený lesk.
Kromě řemeslného sýra, který používáte, změnil se třeba i postup jeho přípravy?
Smažák je smažák. Můžeme trochu změnit styl obalování a smažit například na přepuštěném másle, ale asi není potřeba ho měnit více.
A můžu třeba namísto másla použít sádlo?
Sýr potřebuje, aby nic nepřebíjelo jeho chutě, je potřeba je naopak podpořit. Máslo je z mléka a sýr také. Sádlo je příliš aromatické… Při použití sádla by tak strouhanka chutnala po něm a vnitřek sýru po másle.
To opravdu dává smysl, ale je pravdou, že tahle zákonitost nemusí v kuchyni napadnout každého.
Dřív to tak ale babičky dělávaly taky. Vyrobily si sádlo i přepuštěné máslo. A chutě kombinovaly tak, jak bylo potřeba. Moje babička třeba dávala králičí sádlo do buchet a to pak byla úplně jiná chuť.
Jak jste zmínil, dříve si lidé tyto suroviny byli schopni vyrábět sami, ale cokoli má dnes přívlastek bio nebo farmářský, je drahé. Lidé pak dávají přednost levnějším variantám potravin.
Přesně tak. Ale je potřeba si uvědomit, že všechno při dobré péči mohu zpracovat několikrát. I olej, na kterém usmažím několik řízků, mohu přecedit a použít znovu. To samé mohu udělat s máslem nebo sádlem.