Nepřekonatelné české sušení
První zprávy o pěstování chmele na našem území pocházejí z 11. století, dlouho přitom nebyly speciální sušárny vůbec třeba. Chmel se pěstoval pouze pro lokální potřebu, a tak ho stačilo sušit přirozenou cestou. Využívaly se hlavně půdy, v Žatci se chmel sušil také pod střechou kostela a kláštera. Až se někdy budete procházet ulicemi ‚města chmele‘, zvedněte zrak a všimněte si charakteristických větracích otvorů ve střechách, takzvaných volských ok. Chmel se musel pravidelně obracet, aby se nezapařil a o délce sušení rozhodovala vyšší moc – záleželo totiž na počasí, a tak celá akce trvala pět, klidně ale i dvacet dní.
V 19. století, kdy se český chmel začal exportovat na vzdálenější trhy, však už tento postup nemohl stačit. Inspiraci nakonec našli čeští chmelaři ve věčně deštivé Anglii. Ostrovní typ válcovitých sušáren se však u nás příliš neuchytil. Konkurenci nakonec převálcovaly české hvozdové sušárny podobné těm, v nichž v pivovarech vznikal slad. Srdcem každé sušárny bylo topeniště na dřevěné či hnědé uhlí, z něhož byl rozváděn teplý vzduch. Takto usušený chmel byl kvalitnější a proces se ze dnů zkrátil na hodiny. Technologickou novinkou ale nezískali jen chmelaři samotní – na českém a moravském venkově začaly vyrůstat krásné stavby, které spolu s chmelnicemi přetvořily ráz tamní krajiny. Doufejme, že se nyní najdou nadšenci, jež se ty nejzajímavější pokusí zachránit pro příští generace.