Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit, říká o tradičně vyráběných sektech národní sommelierka

Když se láme rok, lítají špunty. Proto jsme vyzpovídali národní sommelierku Kláru Kollárovou, jednoho z nejpovolanějších lidí u nás, kteří rozumí šumivým vínům, sektům. Umožnila nám proniknout do podstaty chuti tohoto oblíbeného nápoje.

Jana Kantorová | 18. 11. 2023

Od čeho se odvíjí chuť šumivého vína? Od jeho odrůdy?

Důležitá je samozřejmě použitá odrůda, ale více než u tichých vín je důležitá i metoda výroby, která s sebou nese styl aroma i chutě. Metoda výroby rovná se tomu, jak víno získává své perlení.

Můžete stručně popsat pár možností, jak tento proces probíhá? A jak se to projevuje na chuti?

Rychlejší, a tím pádem ekonomičtější je metoda charmat, kdy se CO2 dostává do vína tzv. sekundární fermentací ve velké nerezové tlakové nádobě. U takto vyrobených vín očekáváme více svěžesti a ovocnosti, přímočarost a jednoduchost. Použijeme-li aromatičtější odrůdu, více se zde projeví její typické aroma než ve vínech vyrábějící se tzv. tradiční/traditionelle metodou, která se využívá pro šumivá vína nejen v oblasti Champagne. V tomto případě CO2 víno získává také sekundárním kvašením, ale děje se tak v konkrétní lahvi, kterou držíte právě v ruce.

Galerie: Pronikněte do tajů výroby šumivého vína
Mohlo by se vám líbit

Užijte si víno i na podzim. Vinohrady, muzea, burčák, Svatomartinské i degustace

Letošní podzim přeje výletům... A proč se tentokrát neužít podzimní slunečné počasí se sklenkou v ruce. zpestřovat výlety klidně i v poklidném tempu a se sklenkou lahodného vína. Máte-li to daleko na Moravu, budete okouzleni středočeskými vinařstvími v čele s Kutnou Horou a Mělníkem. Nejen tato města jsou protkána místy, která vám přiblíží letitou i novodobou historii výroby lahodného nápoje, jemuž se skvěle daří právě také ve středních Čechách.
marianne.cz

Jak dlouho takto vyrobená šumivá vína zrají ve sklepě vinaře?

Zákonná lhůta je minimálně 9 měsíců, ale mnohdy je to více než rok, někdy i dva tři. Díky tomu se utvářejí jiné nazrálejší aromatické profily, chuť je zaoblená a perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit.

Podle čeho poznám, kde víno zrálo? Zda ve velké nerezové nádobě, nebo v lahvi?

Rozdíl bychom měli vyčíst z etikety, ale většinou to poznáte už na první pohled – podle ceny. Vždyť jen z časového a manipulačního pohledu musí stát druhé víno výrazně více než první. Ale pozor… kvalitu nebo „nekvalitu“ najdeme v obou produktech.

Kromě metody výroby hrají roli při výběru šumivého vína také jeho sladkost nebo suchost. Jak je to s obsahem cukru a značením?

Nenechme se zmýlit, protože terminologie vzhledem k překladu může být matoucí. Hledáte-li suchá vína, nakupujte v kategorii brut nature (0-3g/l), extra brut (do 6 g/l) nebo brut (do 12 g/l).

Mohlo by se vám líbit

Před vinobraním se musí „zarazit hora“. Kde můžete tuto lidovou slavnost zažít?

Slyšeli jste o tom, že zhruba měsíc před oblíbeným vinobraním se musí „uzamknout“ vinice? Jedině tak bude úroda uhlídána. Tento prastarý zvyk s kořeny až ve středověku v posledních letech ale všechny milovníky vína spíše baví. Představuje totiž další příležitost, jak se u moravského vína sejít s rodinou a přáteli. Jak probíhá a do jakých vinařských obcí za ním můžete vyrazit?
marianne.cz

Mezi suššími šumivými víny jste nezmínila „extra dry“. Je tedy sladší?

Ano, přesně tak, i když logicky bychom usuzovali opak. Kategorie extra dry je spíše sladšího charakteru (má 12-17g/l) a věřte, že rozdíl je chuťově znatelný. Kategorie dry (17-32 g/l), demi-sec (32-50 g/l) a doux (nad 50 g/l) jsou již opravdu sladké.

Můžeme konkurovat s našimi moravskými a českými šumivými víny/sekty třeba francouzským, italským?

V posledních letech se s našimi sekty se doslova roztrhl pytel! Leaderem segmentu šumivých vín je Bohemia Sekt. Doporučuji vína z řady Prestige Brut, která je výlučně z našich hroznů, nebo ultra suché Chateau Radyně. Vedle gigantů se nenechala zahanbit i menší vinařství - Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal nebo Chateau Valtice. Mnozí skvělí producenti se ale soutěží neúčastní, a proto mějte oči otevřené. Šumivá vína z moravské i české produkce dobývají svět.

To jsou skvělé zprávy! A jaké pokrmy šumivá vína dokonale doplňují?

Šumivá vína, sekty, jsou díky perlení ideální jako aperitiv, protože podpoří chuťové pohárky a povzbudí hlad. Tím to ale nekončí. Ušlechtilá šumivá vína, která leží delší dobu na svých kalech v lahvi, zvládnou klidně celé menu - od krémové polévky přes rybu nebo třeba pečenou křepelku.

Některé sekty se vyrábějí také rychlým lisováním pouze modrých hroznů. Značíme je jako Blanc de noir neboli bílé z modrých. Díky použitým odrůdám mají plnější chuť s výraznější ovocností, a tak si je můžeme dát i k pokrmům z masa a hub. A to je značka ideál.

Mohlo by se vám líbit

Kulturní poklady dušiček: Tradice, které udržují památku živou

Dušičky, také známé jako Svátek zesnulých, jsou významným náboženským a kulturním svátkem, který se slaví po celém světě, s nejvýraznějšími tradicemi v katolických zemích. Tento den, který obvykle připadá na 2. listopad, je určen k vzpomínání na zesnulé, modlitbám za jejich duše a k uctění jejich památky.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Tradice
Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Tradice
Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Tradice
Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit