SILNÝ PROTIVNÍK
Nepříliš vzhlednou (s mírně naštvaným výrazem), zato velmi bojovnou rybou je bolen dravý. Jediný dravec v čeledi kaprovitých ryb, k nimž se řadí například cejn velký, lín obecný, parma obecná a samozřejmě také kapr obecný. I u bolena zákon stanovuje nejmenší lovnou míru, která činí 40 cm. Do mnoha rybářských revírů byl vysazen proto, že dokáže účinně redukovat stav přemnožených plevelných, nedravých i těch dravých ryb. Druhotným efektem se mnohde – zejména na vodních nádržích – stalo jeho vlastní přemnožení...
Mít na prutě bolena je skvělý zážitek, o to lepší, když vítězí rybář a udatného bolena zdolá, což nebývá snadné. Dobře to jde hlavně přívlačí, osvědčil se rovněž lov na nástražnou rybičku. Pokud ale jde o kvalitu masa, v tom ohledu takovou odměnou bolen není. Obsahuje hodně kostí a drobných kůstek, které se dají těžko vypreparovat. Mnozí popisují bolení maso jako blátivé, jiní na něj ovšem nedají dopustit. Inu, proti gustu... Bolen se zkrátka musí umět dobře připravit. Ať už v celku, nebo jeho maso důkladně rozemlít na karbanátky, rybí pomazánku, falešný kaviár a podobné lahůdky. Speciální příměsi i koření už masu správnou chuť jistě dodají.