Za jedno ráno připraví až 500 ošatek
Páteční ráno. V pekárně Chleba se solí v jihočeské Kaplici chystá hlavní pekař Martin dnešní várku chlebů. Před víkendem je největší. Těsto má připravené od včera. „Necháváme ho čtyřiadvacet hodin zrát při teplotě 6 stupňů Celsia,“ ukazuje na základ budoucího chleba. Má ho půl tuny! „Pečeme chleby kilové, takže mě čeká pět set kousků,“ usmívá se a odvažuje kusy, z nichž válí na pomoučeném dřevěném válu koule, které pak vetkne v podobě bochníku do ošatek. „Pšeničný se dává do ošatky skladem dolů, žitný obráceně, prasklinou nahoru, což znamená, že ta bude ve finále spodní kůrkou,“ ukazuje pekař. Z obou se ale musí odpařit voda, což se děje... Že je chleba geniální, ne banální věc, potvrzuje i Jakub Pavlovský, jemuž firma Chleba se solí patří. On a jeho žena Zuzana se rozhodli péct chleba postaru, kvalitně. „Nevidím logiku v tom, že bych obilí, které rok zraje na poli, pak někdo sklidil, umlel a výrobou potlačil jeho chuť. Chci, aby chuť obilí v chlebu zůstala!“ krčí rameny s tím, že pro kvalitu chleba je nutná kvalita všech vstupních ingrediencí a umění s nimi zacházet v čase i množství. Navíc chleba musí vyzrát. A pak se dobře skladovat! V utěrce, papíru, v chladu.