Zelené pivo v Česku: Na počest svatého Patrika také, na Zelený čtvrtek ale podstatně víc!
Podle českého kalendáře mají 17. března svátek Vlastimil a Vlastimila. Na tento den ale také připadají oslavy svatého Patrika, patrona Irska. Moderním symbolem svátku, který již dávno překročil irské hranice, je i zelené pivo.
Pivo zelené barvy je spojováno s bujarými oslavami Dne svatého Patrika, probíhajícími na mnoha místech světa. Dnešní podoba svátku má s tou původní celkem málo společného. Počátky oslav sv. Patrika sahají daleko do historie. Zelené pivo ale k ostatním symbolům přibylo až během století dvacátého. Do dnešní podoby se svátek svatého Patrika začal měnit počátkem 18. století. Původní irskou sváteční barvou byla spíše modrá, Zelená se stala v 18. století symbolem irského nacionalismu a republikanismu v dobách prvních revolt proti britské nadvládě. Irsko bylo navíc odpradávna označované za zelený či smaragdový ostrov. V roce 1921, se po konci britské nadvlády Irsko přirozeně rozhodlo přijmout zelenou barvu jako symbol národa. Příležitostí užít si oslavy irského patrona a dát pivo „jarní barvy“ je dost i v Česku, především ale ve větších a turisticky významných městech. Češi si ovšem našli i vlastní příležitost k pití zeleného moku. O mnoho srdečněji a v daleko větším měřítku jím „zalévají“ Zelený čtvrtek. Ten letos přijde přesně měsíc po svatém Patrikovi.
Zelené pivo se poprvé pilo v Americe
Americká metropole New York hostila vůbec první slavnostní průvod sv. Patrika v roce 1762. A zelené pivo mělo premiéru právě v Americe, podle dobových pramenů to bylo před 115 lety. V jednom z klubů v Bronxu v New Yorku se konala akce u příležitosti St. Patrick’s Day. Mezi hosty byl také soudní lékař Thomas Hayes Curtin. Ten připravil speciálně pro tuto party pivo smaragdové barvy. Doktor nesdělil o zeleném nápoji více podrobností, pouze informaci, že použil „wash blue“ k vytvoření odstínu. Ukázalo se, že to byl prostředek na bělení prádla, napsal k tomu např. Smithsonian Magazine. Konkrétně prášek s příměsí železa a barviv, který se používal především na rozjasnění zašlého bílého prádla. Curtain pravděpodobně použil velmi malé množství. Bezpečnost potravin se tehdy až tak moc neřešila, přísná kontrola pod taktovkou FDA se rozjela hlavně až ve 30. letech 20. století. V 50. letech se slavnostní nápoj stal oblíbenou tradicí po celé zemi a samozřejmě také daleko překročil hranice.
Přesně za měsíc nastane i český „den zeleného piva“
U nás „jede“ zelené pivo především na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 17. dubna. Vedle mnoha dalších tradic a zvyků tohoto dne by se po poledni už nemělo pracovat a celodenní strava by měla být zelená nebo alespoň hodně do zelena, coby symbol pučící jarní přírody a zdraví. Oblíbený je v ten den špenát, ale jí se i saláty, zelí, kapusta nebo třeba mladé kopřivy a čerstvé výhonky. Řada pivovarů na Zelený čtvrtek vaří zelený velikonoční speciál. V Česku drží nejdelší (letos devatenáctiletou) tradici vaření zeleného piva Starobrno. Pivo určené na letošní Zelený čtvrtek začal pivovar vařit už s posledními lednovými dny. Recept na bylinný výluh, klíčovou ingredienci velikonočního speciálu, je jedním z nejstřeženějších tajemství. Některé pivovary tedy používají barviva přírodní, tedy kvašené extrakty z bylin. Obarvení bylinami ale nebývá až tak výrazné jako chemické, které využívají jiné pivovary (nejčastěji se používá chlorofyl , pivo má brčálově zelenou barvu, nebo barvivo E133, které způsobuje zářivě neonovou barvu). Speciální výluh ze zelených bylinek ale pivu propůjčí nejen barvu, ale také příjemnou chuť. Nemálo pivovarů se zelenému pivu vyhýbá úplně, protože spousta sládků ve svém pivu nic navíc nechce.
Nechce se vám jít „na jedno zelené“? Vyrobte si ho doma
Pokud vás příliš neláká představa vydat se do přeplněné hospody jen na smaragdově zbarvený nápoj, zelené pivo se dá sehnat i lahvové či sudové. A nebo si můžete pro sebe či svou domácí sešlost zelené pivo snadno „uvařit“ sami. Příprava je jednoduchá, pokud ovšem zvolíte „chemickou“ metodu. Obarvit si navíc můžete i nealkoholické pivo. Jde vlastně jen o to, kolik zeleného potravinářského barviva použít. „Záleží na tom, jak moc zelené chcete mít pivo! Na základě našich vlastních testů jsme zjistili, že jedna kapka ve třetince světlého piva bude mít za následek velmi bledou, limetkově zelenou barvu. Tři kapky vám dodají pevnou barvu trojlístku. A pět kapek vede k bohatému, borovicově zelenému odstínu. Více než pět kapek není potřeba,“ radí novinářka Erin Cavoto z Birminghamu. Je logické, že čím světlejší pivo, tím lepší bude výsledek. Nefiltrovaná piva a tmavší piva nebudou fungovat tak dobře, ale pokud preferujete chuť, jděte do toho! Tmavá piva neukážou zelenou vůbec.
- Zdroj článku
-
autorský článek, countryliving.com, ceskyslad.cz