Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Burčák „burčí“ na dveře! Jak si ho co nejvíce užít?

Jaký bude letošní ročník? Bude dostatek vína? Kolik ze své síly předalo letní slunce hroznům? Na první vína letošního ročníku si počkáme až do sv. Martina, ale první nápovědu nám mohou dát už tolik oblíbené burčáky. Ty představují první fázi výroby vína - kvašení. Zde najdete kompletní návod na to, jak si co nejlépe užít burčák.

Jana Kantorová | 29. 08. 2023

Burčák neboli částečně zkvašený hroznový mošt milují nejen u nás, ale také na Slovensku a v Rakousku. Názvem burčák se ale může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR. Prodává se poměrně dlouho, protože různé odrůdy dozrávají průběžně, a to od 1. srpna do 30. listopadu. U burčáku by měl vždy být označený jeho výrobce.

Přestože burčák zdaleka není tak náročný na výrobu jako samotné víno, promítá se už i do něj kvalita hroznů z moravských a českých vinic.

Vnímejte burčák více smysly

Až si budete burčák kupovat, prohlédněte si jeho barvu, přivoňte si k němu a také si ho poslechněte. Jaké by tedy měl mít vlastnosti?

  • Zbarvení: mléčně smetanové až okrové, max. jen mírně nahnědlé
  • Vůně: lehce kvasinková a hroznová, je cítit po odrůdě (je možné lehce vnímat i droždí pocházející z kvasinek)
  • Chuť: příjemně sladká, v pozadí s kyselinou
  • „Dynamika“ burčáku: měl by tzv. prskat (kvašení), jsou v něm pozorovatelné drobné perličky (uvolňování oxidu uhličitého), které ukazují, že je živý
Galerie: Abyste si na burčáku hlavně pochutnali
Mohlo by se vám líbit

Před vinobraním se musí „zarazit hora“. Kde můžete tuto lidovou slavnost zažít?

Slyšeli jste o tom, že zhruba měsíc před oblíbeným vinobraním se musí „uzamknout“ vinice? Jedině tak bude úroda uhlídána. Tento prastarý zvyk s kořeny až ve středověku v posledních letech ale všechny milovníky vína spíše baví. Představuje totiž další příležitost, jak se u moravského vína sejít s rodinou a přáteli. Jak probíhá a do jakých vinařských obcí za ním můžete vyrazit?
marianne.cz

Co by vás na burčáku naopak mělo odradit?

Znatelně nahnědlá barva, nepříjemný zápach (hniloba a zatuchlina) a výrazná alkoholická chuť, v níž převládá kyselina. Burčák se stále vyvíjí a mění se doslova každým okamžikem. Většina negativních vlastností tak pramení k toho, že je nesprávně uchováván, tedy v teple, na slunci, nebo jen neúměrně dlouho, a je proto prokvašený až příliš. Burčák navíc nikdy nesmí být ředěný vodou!

Mohlo by se vám líbit

Archivní víno je lepší než mladé, Pálava jedině sladká aneb Mýty a polopravdy o víně

Víno už dávno není jenom nápojem ke slavnostním příležitostem, ale deci či dvě směle doplňují náš oběd nebo večeři. Případně si ze sklenky bílého, růžového, červeného děláme příjemný večerní rituál. Naše národní sommelierka Klára Kollárová vám objasní nejčastější mýty, které kolují o tomto jedinečném nápoji.
marianne.cz

Z jakých odrůd se burčák vyrábí?

První burčáky, které od srpna tak netrpělivě vyhlížíte, pochází z raných odrůd. Z bílých se jedná např. o Müller Thurgau, který patří mezi naše tradiční a stále populární odrůdy nejen pro výrobu burčáku, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, z červených zase o Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Z těchto raných odrůd se také většinou vyrábí Svatomartinské víno. V září a v polovině října dozrávají další odrůdy (např. Chardonnay a Veltlínské zelené), na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.

Víte, jaké druhy burčáku máme? Nejen bílý a červený…

Osvědčenou klasikou jsou burčáky bílé, ale vinaři a vinotéky často nabízejí také červený, příp. růžový. Nicméně burčák můžeme rozdělit také podle fáze kvašení, ve které se stáčí a prodává.

Jedná se o:

  • Sladký burčák – ze začátku kvašení
  • Burčák ve varu – nejspíše nejchutnější stadium nápoje
  • Řezák neboli zlomený burčák – převládají kyseliny nad cukrem
  • Tzv. mydliňák – téměř všechen cukr prokvasil na alkohol
Mohlo by se vám líbit

Cestování: Navštivte perlu českého lázeňství

Na začátku prázdnin jsou Karlovy Vary skloňované snad ve všech pádech. Jakmile ale filmový festival skončí, zmínky o Karlových Varech utichnou. A to je velká škoda! Přinášíme vám několik důvodů, proč toto lázeňské město navštívit kdykoliv během roku.
marianne.cz

Skladování burčáku se nebojte, jen dodržujte pár zásad

Základem je koupit si množství nápoje, které vypijete ideálně do druhého dne. Nicméně je pitelný zhruba 3 dny od zakoupení (což se ale také odvíjí od fáze kvašení, viz výše). Je ovšem třeba dát ho do lednice nebo alespoň do chladného sklepa. Nižší teplota logicky zpomaluje proces kvašení. Nejspíše jste burčák pořídili v plastové lahvi (pro nápoj optimální), protože u ní můžete jednoduše nechat povolený závit, což je při skladování burčáku zcela zásadní. Jinak by mohl uvolňující se oxid uhličitý způsobit přetlak v lahvi, který vás může při otevření nepříjemně osprchovat, nebo v horším případě láhev roztrhnout a avantgardně vymalovat okolní stěny.

Mohlo by se vám líbit

Cestování po České republice: Tři perly na Labi

Kolín, Poděbrady a Nymburk. Starobylá města na řece Labi nabízejí zajímavosti malým i velkým návštěvníkům. Dětem se výlet do úrodného Polabí navíc může po prázdninách hodit v hodinách dějepisu.
marianne.cz

Proč pít burčák?

Burčák je nejen lahodný, ale také obsahuje četné množství kvasinek a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Obecně má tato vitaminová řada pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Jedním z nich je také thiamin neboli vitamin B1, který podporuje srdeční činnost. Burčák napomáhá i pročišťovat trávicí ústrojí. Nicméně protože obsahuje o něco více alkoholu než pivo, s jeho konzumací buďte opatrní.

Burčák od silnice?

Burčáku příliš nesvědčí vystavení se horkým teplotám. Proto s rozvahou s jeho koupí u stánků u hlavních silničních tahů. Nicméně i přesto můžete u silnice pořídit dobrý burčák, na kterém si pochutnáte. Sledujte jeho vlastnosti, které jsou zmíněny výše v článku, nebo jej před nákupem jednoduše ochutnejte. A pokud si nejste jistí jeho kvalitou, raději si pro něj zajeďte do vinotéky nebo přímo k vinaři, pokud máte cestu kolem. Více informací na www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Mohlo by se vám líbit

Prodloužený víkend na Moravě: víno, zpěv, nádherná architektura i dobrodružství ve srubu

Měli jste již tu čest a navštívili jste někdy Moravu? Tato krásná součást České republiky nabízí vše, po čem lidské srdce touží – víno, spoustu slunných dní, nádhernou přírodu, nekonečné vinice i krásnou architekturu. Která místa musíte během své návštěvy Moravy navštívit a jak můžete svou dovolenou strávit?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Chléb, který chutná jako z dávných časů: Manželský pár z Kaplic vrací do pečení poctivost

Tradice
Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Nastal čas vytáhnout zimní kabát, praví pranostika na svatého Teodora

Tradice
Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Svátek svatého Martina je evropským díkůvzdáním: V některých zemích se koleduje, v Holandsku volí speciální Miss

Tradice
Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

Svatý Šimon a Juda: Pranostiky, které ohlašují první mrazíky na Den české státnosti

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit