Pochoutka s neodolatelnou vůní kouře
Nevyžadují bůhvíjak složitou přípravu a milují je děti i dospělí. Špekáčky k létu patří stejně jako koupání a legrace. Jestlipak ale víte, jaká je jejich historie a jak je správně nakrájet i opéct?
Kde se vzal?
Jako první se objevila v uzenářských obchodech uzenka, která je podobná vuřtu. Ten dostal pojmenování podle německého slova wurst. Na rozdíl od špekáčku ho tvoří jakási obdoba točeného salámu. Vuřtům se také říkalo buřty. Češi však chtěli mít něco speciálního, a tak vymysleli špekáček. Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze v roce 1891, kde ho z udírny odřezával tehdy ještě řeznický učeň Emanuel Maceška. Ten se později stal nejuznávanějším českým uzenářem. Prvorepublikové špekáčky se vyráběly z poloviny z kvalitního zadního hovězího masa z mladých kusů dobytka. Dalších dvacet procent tvořil nejlepší výřez z vepřového masa. Zbytek, tedy třicet procent, byl jemně nakrájený špek. Ten při opékání pouští tuk, a díky němu je výsledný pokrm tak šťavnatý a chutný.
Nařezat, napíchnout a opéct
Možností, jak připravit špekáček na pobyt nad ohněm je samozřejmě několik. Pokud ale chcete, aby se opravdu dokonale propekl na všech místech, nebojte se ho naříznout hodně. To znamená kolem dokola a pak ještě do kříže. Řežte pomalu, na nůž moc netlačte. Bojíte se tak radikálního kroku? Pokud si na opékání koupíte opravdu kvalitní špekáčky, nemusíte se bát, že by se vám nad ohněm rozpadly. A co se týče správného prutu, měl by to být ideálně mladý lískový nebo z jiného stromku, pevný, který se nezlomí při opracování do špičky ani při opékání. A také aby nehrozilo, že začně při opékání hořet, což by se vám mohlo stát, kdybyste použili suchý klacek. Špekáčkům pak dopřejte nad ohněm dost času. Držte je spíš výš, v místě, kam stoupá horký vzduch z ohně a vyhýbejte se přímým plamenům. Ty spálí střívko a špekáček v nich zčerná příliš rychle na to, aby se opravdu propekl. Jeden kus tak nad ohněm může strávit klidně deset minut až čtvrt hodiny.
Špekáčky jsou nejlepší rovnou z ohně, jen malinko vychladlé a pěkně v ruce. Dopřejte si k nim čerstvý chleba nebo na prutu opečený ten včerejší a pokud chcete, pak taky oblíbenou omáčku, klasickou nebo hrubozrnnou hořčici nebo křen.
Zdroj: Venkov a styl