Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Nápoje, které vás v zimě zahřejí: Pohodlí v každém doušku

Konečně přišel mráz a pořádné zimní počasí. Se šálkem horkého nápoje ale může být i na mrazivém a sychravém počasí něco uklidňujícího a povznášejícího. Které nápoje dokážou v zimě zahřát tělo a povzbudit duši?

Jana Kantorová | 13. 01. 2024

Nechte se hřát těmito lahodnými nápoji a vychutnejte si pohodu a útulnost, kterou přináší zima. Ať už jste milovník horké čokolády nebo příznivec voňavého punče, v těchto nápojích najdete spojení s teplem a radostí zimních dnů

1. Horká čokoláda se šlehačkou 

Klasika, která nikdy nezklame. Horká čokoláda s pořádnou porcí šlehačky je dokonalým společníkem pro chladné večery. Pro větší chuťový zážitek přidejte trochu skořice nebo vanilky. 

Recept 

Ingredience: 2 hrnky mléka, 100 g hořké čokolády, 2 lžíce cukru, šlehačka podle chuti, mletá skořice podle chuti 

Postup: 

1. Na mírném ohni zahřejte mléko v hrnci. 

2. Přidejte nasekanou hořkou čokoládu a cukr a nechte vařit do té doby, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. 

3. Nalijte do šálků a ozdobte šlehačkou a posypte mletou skořicí. Podávejte horké a užívejte si lahodný zážitek. 

Galerie: Zahřejte se v zimě šálkem horkého nápoje
Mohlo by se vám líbit

Procestujte Jizerské hory: Zima tu bývá drsná, ale krásná

Na hřebeny Jizerských hor se dlouho odvažovali jen hledači pokladů a další dobrodruzi. Od 19. století si tu čistí plíce i duši už i lidé z měst.
marianne.cz

2. Zázvorový čaj 

Zázvorový čaj je skvělým způsobem, jak zahřát tělo a posílit imunitní systém. Přidejte trochu medu a citronu pro osvěžující a zdravý nápoj. 

Recept 

Ingredience: 1 kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm), 2 lžičky černého čaje nebo zeleného čaje, 1 lžíce medu, šťáva z poloviny citronu  

Postup:  

1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky.  

2. Přiveďte k varu litr vody a přidejte zázvor a čaj. Nechte louhovat asi 5 minut.  

3. Přidejte med a citronovou šťávu. Promíchejte a sceďte.  

4. Podávejte v teplých šálcích a užijte si osvěžující zázvorový čaj. 

Mohlo by se vám líbit

Příroda: Užijte si sváteční čas venku aneb Bude zima, bude mráz

Mrazivý krajkový závoj matky přírody zahalující krajinu kolem nás dokáže vykouzlit úchvatnou třpytivou podívanou, která bere dech.
marianne.cz

3. Skořicové latté 

Skořicové latté je ideálním spojením teplého mléka, silné kávy a skořicového sirupu. Tento nápoj nejen zahřeje, ale také provoní váš domov příjemnou vůní. 

Recept  

Ingredience: 1 šálek silné kávy, 1 hrnek mléka, 2 lžičky skořicového sirupu, cukr podle chuti 

Postup: 

1. Uvařte si silnou kávu podle své chuti. 

2. Zároveň zahřejte mléko ve hrnci, přidejte skořicový sirup a cukr. 

3. Vařte, dokud mléko nepřejde do pěnivé konzistence. 

4. Kávu a mléko nalijte do šálku a promíchejte. Můžete přidat špetku skořice pro zdobení. 

Mohlo by se vám líbit

Zima už klepe na dveře: Využijte podzimní večery ke kreativnímu tvoření

Je podzim a s ním přichází i nepříliš vlídné počasí. I když je venku povětšinou sychravo a deštivo, není důvod sedět otráveně doma s rukama nečinně založenýma. Co se takhle pustit do kreativního tvoření společně s vašimi ratolestmi?
marianne.cz

4. Hřejivý bylinný čaj 

Při přípravě bylinného čaje vyzkoušejte různé bylinky, jako je máta, levandule nebo bezový květ. Tyto nápoje nejen zahřejí, ale také poskytnou relaxaci a uklidnění. 

Recept 

Ingredience: 1 lžička suchých bylin (máta, levandule, bezový květ), 1 šálek horké vody, med podle chuti 

Postup: 

1. Vložte byliny do čajového síta a dejte ho do šálku. 

2. Zalijte horkou vodou a nechte louhovat 5-7 minut. 

3. Přidejte med podle chuti a promíchejte. 

4. Sceďte a podávejte teplý hřejivý bylinný čaj. 

Mohlo by se vám líbit

Necháváme vodu, jen ať si klidně zpívá, zima nezima

Mráz má rád ticho, ale jezírka na této jihomoravské zahradě k mlčení nepřinutil. Neustále si pobrukují, nikdy nezesmutní a vždycky mile potěší.
marianne.cz

5. Punč 

Třesoucí se hrníček punče je jako objímání v šále. Experimentujte s různými ovocnými a kořeněnými příchutěmi pro bohatý a aromatický zážitek

Recept 

Ingredience: 1 litr jablečného džusu, 250 ml pomerančové šťávy, 1 hřebíček, 1 celá skořice, 3 lžíce medu, 100 ml rumu (volitelně) 

Postup: 

1. V hrnci smíchejte jablečný džus, pomerančovou šťávu, hřebíček, skořici a med. 

2. Ohřejte na středním ohni, ale nedovolte, aby směs vařila. 

3. Přidejte rum podle chuti a nechte prohřát. 

4. Před podáváním odstraňte hřebíček a skořici. Podávejte teplý punč ve sklenicích. 

 

Mohlo by se vám líbit

Luxusní zima? A co takhle v Alpách?

Neumíte si představit zimu bez pořádné lyžovačky? A co letošní Vánoce strávit za hranicemi, kde získáte jistotu zasněžených majestátních kopců a ještě se přitom můžete těšit z výjimečné sváteční atmosféry? Pár lákavých tipů bychom pro vás měli! Jenom je třeba rozhodnout se, kam přesně hodláte zamířit...
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Venkov & styl
Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Chaty a chalupy
Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj:  Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj: Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Cestování
Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit