Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Základní recept na palačinky: Takhle je připravovaly naše babičky

Recept na palačinky má hned několik výhod – je snadný, potřebujete jen pár ingrediencí a výsledkem je skutečně dobrý pokrm, který můžete připravit nasladko i naslano. Kterou variantu zvolíte?

Jana Bitalová | 12. 06. 2024

Palačinky mají rády děti i dospělí, takže se dá říct, že jsou vždycky dobrý nápad. Jejich základní recept je přitom osvědčenou klasikou, a tak po něm můžete kdykoliv sáhnout.

Co budete na palačinky potřebovat?

  • 250 ml mléka + případně navíc podle potřeby
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr (lze vynechat, zvláště když připravujete slanou formu)
  • 1 špetka soli 
  • 140 g hladké mouky 
  • olej nebo máslo na smažení
  1. Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, vanilkový cukr a sůl. Vše důkladně promíchejte metlou, až získáte hladkou směs. Postupně přidávejte mouku a stále šlehejte, dokud nebude těsto hladké. Je-li je příliš husté, přidejte trochu mléka.
     
  2. Hotové těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici.
  3. Na středním stupni rozehřejte nepřilnavou pánev, ideálně speciální na palačinky s nízkým okrajem, a jemně ji potřete olejem nebo máslem. Těsto vyjměte z lednice a dobře promíchejte.

  4. Do rozpálené pánve nalijte zhruba naběračku těsta a nakláněním pánve ho rozprostřete po celé ploše. Smažte, dokud povrch úplně neoschne a okraje se nezačnou zvedat a křupat. Poté palačinku otočte a pokračujte stejně i s druhou stranou.

  5. Hotovou palačinku vyjměte z pánve a položte na talíř. Takto postupujte, dokud budete mít těsto.

Palačinky podávejte s marmeládou, čokoládovým krémem, ovocem, sirupy, šlehačkou nebo třeba jogurtem. Ke slané variantě se zase hodí sýr, šunka, trhané maso a další dobroty. 

Marianne je i na sociálních sítích:

Čtěte také: Palačinka z trouby

Palačinka z trouby, alias Dutch Baby Pancake, vás okouzlí nejen jednoduchou přípravou, efektním servírováním, ale především svou chutí. Těsto totiž vlijete do pánve, vložíte do trouby a dále se o ni nemusíte starat. Odpadá tedy dlouhé stání u plotny. Aby palačinka vyskočila do závratných výšin a těsto vytvořilo efektní vlny, je třeba dobře rozehřát troubu i pánev. Dejte pozor na dvě věci – ať je pánev vhodná do trouby a vydrží požadované teploty a ať se o žhavou nádobu nespálíte!
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Připravte si podzimní vitamínovou bombu: Kvašená zelenina jako pomocník proti bacilům

Připravte si podzimní vitamínovou bombu: Kvašená zelenina jako pomocník proti bacilům

Dobrý nápad
Chytré hubnutí s pomocí bylin: Detoxikace těla pro lepší zdraví a optimální váhu

Chytré hubnutí s pomocí bylin: Detoxikace těla pro lepší zdraví a optimální váhu

Dobrý nápad
Každá chyba v kuchyni se počítá: Jak účinně bojovat s octomilkami a zbavit se jich jednou provždy

Každá chyba v kuchyni se počítá: Jak účinně bojovat s octomilkami a zbavit se jich jednou provždy

Dobrý nápad
Upečte si sladký dezert jako symbol rodinného setkání: Tradiční koláč italské babičky

Upečte si sladký dezert jako symbol rodinného setkání: Tradiční koláč italské babičky