Základní recept na palačinky: Takhle je připravovaly naše babičky
Recept na palačinky má hned několik výhod – je snadný, potřebujete jen pár ingrediencí a výsledkem je skutečně dobrý pokrm, který můžete připravit nasladko i naslano. Kterou variantu zvolíte?
Palačinky mají rády děti i dospělí, takže se dá říct, že jsou vždycky dobrý nápad. Jejich základní recept je přitom osvědčenou klasikou, a tak po něm můžete kdykoliv sáhnout.
Co budete na palačinky potřebovat?
- 250 ml mléka + případně navíc podle potřeby
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr (lze vynechat, zvláště když připravujete slanou formu)
- 1 špetka soli
- 140 g hladké mouky
- olej nebo máslo na smažení
- Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, vanilkový cukr a sůl. Vše důkladně promíchejte metlou, až získáte hladkou směs. Postupně přidávejte mouku a stále šlehejte, dokud nebude těsto hladké. Je-li je příliš husté, přidejte trochu mléka.
- Hotové těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici.
-
Na středním stupni rozehřejte nepřilnavou pánev, ideálně speciální na palačinky s nízkým okrajem, a jemně ji potřete olejem nebo máslem. Těsto vyjměte z lednice a dobře promíchejte.
-
Do rozpálené pánve nalijte zhruba naběračku těsta a nakláněním pánve ho rozprostřete po celé ploše. Smažte, dokud povrch úplně neoschne a okraje se nezačnou zvedat a křupat. Poté palačinku otočte a pokračujte stejně i s druhou stranou.
-
Hotovou palačinku vyjměte z pánve a položte na talíř. Takto postupujte, dokud budete mít těsto.
Palačinky podávejte s marmeládou, čokoládovým krémem, ovocem, sirupy, šlehačkou nebo třeba jogurtem. Ke slané variantě se zase hodí sýr, šunka, trhané maso a další dobroty.
- Zdroj článku
-
www.apetitonline.cz