Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Zapomenutý moučník jménem kraple. Vyzkoušejte je podle našeho snadného receptu

Kraple mají sladkou i slanou variantu, navíc existuje řada různých receptů. My se však zaměříme na smažené kraple, které mají krásné tvary, obsahují jen tři ingredience a skvěle se hodí třeba na brzké Velikonoce.

Jana Bitalová | 6. 03. 2024

Možná jste někde na půdě mezi starým nádobím našli zvláštní věcičku, která připomíná železné značky pro cejchování zvířat. Formy na kraple, jímž se také říká pokroutky nebo smažené růže, jsou jim opravdu podobné. Vy s nimi ovšem nebudete vypalovat značku, ale smažit výbornou pochutinu.

Kraple se takto připravovaly například na Slovácku. Oblíbené byly o Masopustu i na Velikonoce, ale někdy je jistě mnohá hospodyňka připravila i jen tak, třeba na neděli. Není na ně potřeba příliš surovin, a když si připravíte správné těsto, pak nejsou ani složité.

Co na kraple potřebujete?

  • 170 g hladké mouky
  • vajíčko
  • asi 250 ml mléka (podle potřeby)
  • sádlo nebo rostlinný olej na smažení

Jak na ně?

Těsto na kraple by mělo být podobné tomu, jaké se používá na palačinky, jen trochu hustější. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte sádlo nebo rostlinný olej. Nejdřív v něm formu nahřejte. Pak ji krátce ponořte do těsta, ale jen tak, aby se nedostalo na vrchní část formy. S takto „nabraným“ těstem ji znovu vraťte do oleje a smažte dozlatova. Za chvíli se kraple začne odlupovat, nebo jí příborovým nožem pomozte. Pokládejte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Mohlo by se vám líbit

Jak přírodně obarvit vajíčka na Velikonoce? Způsob je snadný a výsledek dokonalý

Velikonoce, které letos připadají už na přelom března a dubna, jsou svátky jara, proto s nimi máme úzce spojenou přírodu a její znovuzrození po zimě. Tráva se zelená, všechno začíná kvést, zvířata přivádí na svět mláďata. To všechno jsou zároveň tradiční velikonoční symboly. Spolu s beránky, kuřátky, zajíčky k nim patří i vajíčka. Zůstaňte letos čistě u přírody a zkuste je nabarvit pouze s využitím jejích darů, bez chemie.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit