Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Chléb je pro mnohé z nás základní potravinou, která nám doma nesmí chybět. Pojďte o něm zjistit víc a také vyzkoušet své znalosti v zábavném kvízu.

Jana Bitalová | 28. 06. 2024

Chléb je jednou z nejstarších potravin na světě. První zmínky o něm totiž pocházejí z období před více než 10 000 lety, kdy lidé začali pěstovat obilí a zkoušeli, jak by ho mohli využívat. Původní chléb byl pravděpodobně plochý, takže nám by připomínal spíš  placky nebo pita chléb.

V Egyptě kolem roku 3000 př. n. l. objevili lidé kvašení těsta, což vedlo k výrobě prvního kynutého chleba. Tento objev umožnil vznik chleba s lehkou a nadýchanou strukturou, jaký známe dnes. Římané pak přispěli k šíření techniky pečení chleba po celé Evropě.

Není chleba jako chleba

Existuje mnoho druhů chleba, které se liší podle regionálních tradic, surovin a technik přípravy. Některé z nejznámějších jsou:

  • Bílý chléb: Vyrobený z pšeničné mouky, obvykle velmi jemný a měkký, často obohacený o přidané živiny.
  • Celozrnný chléb: Obsahuje celá zrna pšenice, což mu dodává vyšší obsah vlákniny a živin. Má tmavší barvu a hutnější strukturu.
  • Kváskový chléb: Kvašený pomocí přírodního kvásku z mouky a vody. Tento chléb má charakteristickou kyselou chuť a delší trvanlivost.
  • Žitný chléb: Vyrobený převážně z žitné mouky, má tmavou barvu a specifickou chuť. Je velmi oblíbený ve střední a východní Evropě.

Chléb obsahuje sacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie. Celozrnný poskytuje více vlákniny, vitamínů a minerálů než bílý. Kváskový je pak často lépe stravitelný a může mít nižší glykemický index než chléb vyrobený s komerčními kvasnicemi.

Mohlo by se vám líbit

Recept na jahodovou bublaninu: Tahle vám zaručeně zachutná!

Jahodová bublanina je jedním z nejoblíbenějších sezónních moučníků. A její doba je právě nyní, kdy dozrávají šťavnaté jahody. Připravte ji a potěšte rodinu sladkou dobrotou.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Dobrý nápad
Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Dobrý nápad
KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí

KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí

Dobrý nápad
Smalt měly rády naše babičky. Hodí se ale i do moderních kuchyní. Má totiž řadu výhod

Smalt měly rády naše babičky. Hodí se ale i do moderních kuchyní. Má totiž řadu výhod