Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jitrocelový med oceníte během sychravého počasí. Stačí vám na něj pár ingrediencí

Jitrocel kopinatý nyní roste v podstatě všude, a navíc ho snadno rozpoznáte od jiných rostlin. Své místo má v lidovém léčitelství, takže můžete využít jeho blahodárných účinků. V minulosti se například věřilo, že užívání s vínem může zbavit nemocného horečky a zimnice.

Jana Bitalová | 24. 08. 2024

Již ve středověku si lidé jitrocele cenili nejen pro jeho léčivé vlastnosti, ale také jako prostředek k ochraně proti zlým duchům. Původně se vyskytoval v Euroasii, ale díky kolonizátorům se rozšířil téměř po celém světě. U nás ho můžeme sbírat na loukách, polích a u cest po celé České republice.

Mohlo by se vám líbit

Naši předci dávali rozmarýn do věnců i svých domovů. Měl totiž důležitou symboliku

Už od starověku byl rozmarýn ceněn nejen pro využití při vaření, ale také díky léčivým vlastnostem a významu. To samé se pak opakovalo v několika kulturách napříč historií.
marianne.cz

Pomůže proti nachlazení i dalším neduhům

Jitrocel kopinatý podporuje normální činnosti trávicí soustavy, střev a jater i imunitní systém. Dále má dobrý vliv na dýchací systém a klouby. Nejčastěji je používaný proti kašli, protože jeho listy obsahují látky, co podporují vykašlávání a uvolňování hlenů, nicméně současně zmírňují podráždění v krku. 

Z jitrocele se vyrábí mnoho sirupů, které jsou buď čistě jitrocelové, nebo kombinované s jinými bylinami, jako je například mateřídouška. Ty jsou oblíbené pro své schopnosti uklidnit kašel, zmírnit škrábání v krku a chránit dýchací cesty. 

Mohlo by se vám líbit

Chrpa je krásná bylina. Musíte ale sbírat správný druh, jinak hrozí pokuta

Chrpa polní nebo také chrpa modrá je krásná a výrazná květina, která je nedílnou součástí naší přírody. Má sytě modré květy a často se vyskytuje na polích a loukách. Hodí se do čajových směsí i vázy, ale musíte si dát pozor, jaký druh sbíráte.
marianne.cz

Jitrocelový med vám pomůže proti kašli a rýmě

Budete potřebovat

  • 400 g jitrocelových lístků
  • 2 bio citrony (nebo klasické, ale oloupané)
  • 1500 g třtinového cukru
  • 1 l vody

Jitrocelové listy nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájený citron a zalijeme horkou vodou. Poté minutu povaříme a výluh necháme 24 hodin odstát. 

Následující den přecedíme výluh přes plátno, přidáme cukr a vaříme, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Naplníme sklenice hotovým medem, otřeme okraje, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme tak vychladnout. Díky tomu nám vydrží po celou zimu a ještě déle, pokud ho nespotřebujeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit