Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jáhly vyžadují speciální postup. Pak z nich připravíte třeba tradiční jahelník

Drobné kuličky, tedy jáhly, mají v kuchyni mnoho využití. Musíte však vědět, jak je připravit, jinak hrozí, že zhořknou. Postupujte správně a upečte z nich třeba výborný jahelník s povidly.

Jana Bitalová | 20. 08. 2024

Jáhly se získávají loupáním prosa, což je obilovina pěstovaná lidmi už po tisíce let, a tak patří mezi základní potraviny v mnoha částech světa. Výhodou jáhel jsou jejich výživové hodnoty, protože obsahují řadu důležitých látek – například vlákninu, železo, hořčík, fosfor a zinek, stejně jako vitamíny skupiny B (zejména B1 a B3). Navíc jsou díky absenci lepku vhodné pro osoby s intolerancí lepku.

Mohlo by se vám líbit

Cuketový perník má mnoho podob. Upečte si ho v té, která vám bude nejvíc chutnat

Cuketa je zajímavá tím, že z ní připravíte slané i sladké pokrmy. A právě jedním z nich je cuketový perník, jenž navíc ozvláštníte mnoha způsoby.
marianne.cz

Pozor, ať nezhořknou

Příprava jáhel je jednoduchá, ale vyžaduje kroky, aby byly chutné a neměly hořkou chuť. Před vařením proto jáhly důkladně propláchněte ve studené vodě a poté je zalijte vroucí vodou, kterou hned slijte. Tento postup odstraní případnou hořkost. Následně je vařte ve dvojnásobném množství vody (nebo mléka, pokud chcete krémovější konzistenci) asi 15 minut, dokud nezměknou a nevsáknou veškerou tekutinu.

Mohlo by se vám líbit

Banánové lívance: Připravte chutnou a zdravou snídani, na níž si pochutnají i děti

Banánové lívance jsou oblíbenou dobrotou, která v sobě propojuje zdravé suroviny a skvělou chuť. Hodí se ke snídani, svačině i jako dezert. Připravte je podle následujícího receptu a přesvědčte se, že si pochutná celá rodina.
marianne.cz

Použití jáhel v kuchyni

Jáhly jsou univerzální, mohou být používány jako příloha místo rýže nebo brambor, ale také coby základ mnoha tradičních i moderních pokrmů. Pochutnáte si třeba na jáhlové kaši, nádivkách, polévkách, pečivu i dezertech.

Mohlo by se vám líbit

Švestkové buchty jako od babičky: Vyzkoušejte náš recept

Kdo by neměl rád švesťáky od babičky, viďte? A právě teď je ta nejlepší doba si na ně zavzpomínat ve vlastní kuchyni. Švestky totiž zrovna dozrávají.
marianne.cz

Upečte si jahelník!

Co budete potřebovat?

  • 150 g jáhel (nevařených)
  • 750 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 3 jablka (nahrubo nastrouhaná)
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu 
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 80 g rozinek 
  • 6 polévkové lžíce medu 
  • 200 g švestkových povidel 
  • máslo (na vymazání)
  • moučkový cukr (na posypání)

Jak na to?

Prvním krokem je příprava jáhlové kaše, a to tak, že jáhly několikrát propláchnete horkou vodou. Do hrnce nalijete mléko, přivedete ho k varu a přidáte opláchnuté jáhly se špetkou soli. Vaříte je na mírném ohni asi 25 minut, občas promícháte, aby se nepřipálily.

Mezitím, co se kaše vaří, smícháte nastrouhaná jablka se škrobem, skořicí a rozinkami a dáte stranou. Jakmile je jáhlová směs dostatečně hustá a má kašovitou konzistenci, stáhnete ji z ohně a vmícháte med. Necháte ji trochu vychladnout, ale ne zcela, protože s příliš ztuhlou kaší by se obtížně pracovalo.

Předehřejete troubu na 180 °C. Vymažete formu máslem, na dno rozprostřete přibližně třetinu jáhlové kaše, potřete polovinou povidel, na povidla dáte vrstvu připravených jablek a rozprostřete zbytek povidel. Nakonec vše zakryjete zbytkem jáhlové kaše a povrch uhladíte. Pečete 40 minut, přičemž na závěr pečení můžete krátce zapnout gril, aby povrch jahelníku zezlátl.

Po upečení vyjmete jahelník z trouby a necháte ho chvíli vychladnout, vyklopíte z formy a posypete moučkovým cukrem. Výborně chutná ještě teplý, před pozdějším podáváním je lepší ho prohřát.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit