Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

„No co to je za med?!“ nadává mnohdy spotřebitel, když si koupí med a on mu zcukernatí. Obecně je totiž značně rozšířený mýtus, že jde o vadu a důkaz špatné kvality. Jenže opak je pravdou.

Jana Bitalová | 25. 04. 2024

Cukernatění, neboli krystalizace, je přirozený proces. Rychleji k němu dochází u květových medů, které mají více glukózy, zatímco u medovicových se projeví až za několik měsíců, protože obsahují zase více fruktózy. Krystalizaci však ovlivňují ještě další faktory – například pylová zrnka nebo teplota, protože krystalizace nejrychleji probíhá při cca 14 °C.

Květové medy cukernatí asi za čtyři týdny, lesní a pohankový za tři měsíce a medovicový cca za pět měsíců. Z květových medů je výjimkou akátový med, který vydrží bez krystalizace až dva roky. Může se ale stát, že do něj včelky přidaly i nektar z jiných rostlin, což potom vede k dřívější krystalizaci.

Mohlo by se vám líbit

Recept na mátový sirup, s nímž vykouzlíte svěží limonádu. Rodina i návštěvy budou ohromené!

Vzhledem k aktuálnímu počasí nejspíš na osvěžení ještě nemyslíte, ale s horkými letními dny bude ideální doba na domácí limonády. Proto si už teď připravte sirup z máty, která na jaře roste jako houby po dešti.
marianne.cz

Med, který necukernatí, není kvalitní

Jakmile med necukernatí, nejspíš došlo na chybu v tepelné úpravě nebo včelař k výrobě nepřistupoval poctivě a přidal látky, které by v něm být neměly. Med je tím ovšem znehodnocený.

Vraťte medu tekutou konzistenci, ale opatrně

Cukernatý med už sice není tekutým zlatem, ale tuhou a neprůhlednou hmotou, nicméně na jeho obsahu se nic nemění. Navíc ho do původního stavu snadno vrátíte. Přistupte ale k pomalému rozpouštění. Postavit sklenici do vroucí vody by nebyl nejlepší nápad, přišli byste o řadu prospěšných látek. Vodní lázeň použijte, ale o teplotě maximálně 50 °C. Med se pozvolna rozpustí a kvalita zůstane stejná.

Krystalizaci se lze vyhnout

Vyhnout se cukernatění lze zakoupením pastovaného medu, jenž není tekutý, ale má jemnou konzistenci. Lze ho použít stejně jako klasickou podobu medu a prospěšné látky se jeho mechanickým zpracováním nenarušují.

Mohlo by se vám líbit

Babské rady proti nachlazení. V aprílovém počasí se vám hodí!

Počasí je jako na houpačce, a to přispívá k nachlazení. Zabojujte s ním stejně jako naše babičky a zkuste jejich rady.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit