Mýtus č. 3: Bílé víno je pouze z bílých hroznů
„Není tomu tak. Bílé víno se vyrábí jak z bílých, tak i z modrých hroznů vinné révy. Nicméně na rozdíl od vín červených či růžových vinař nepracuje u bílých vín s barvivy obsaženými ve slupkách bobulí. Proto se hrozny po sklizni ihned vylisují a poté začíná proces řízeného kvašení čistého vinného moštu.“
Tím se dostáváme k typické mýlce – lidé, kteří se příliš nezajímají o víno, si myslí, že např. Tramín červený nebo Veltlínské červené rané označují červené víno. Sice se jedná o odrůdy s červenými hrozny, ale vyrábí se z nich víno bílé, jak jsme si vysvětlili výše.
Mýtus č. 4: Archivní víno je kvalitnější než mladé
„Nic nemůže být dále od pravdy. Aby se víno mohlo dát archivovat, musí k tomu být určené a jeho výroba i selekce hroznů je tím podmíněná. Přitom většina vín je na vrcholu krátce po lahvování, a proto chutnají nejlépe, když jsou mladá.“
Vína určená k archivaci samozřejmě potřebují více času ve sklepě i v lahvi, aby dozrála do dokonalosti. Je třeba mít na paměti, že co víno, to jiná živostnost. Mnoho bílých i růžových vín bývá určeno ke konzumaci během jedné sezóny, některá se ale zlepšují stejně jako červená vína po roky i celá desetiletí.