Dobré prase, vše spase...
... praví známé úsloví. Ano, divočáci mají silný žaludek a patří mezi všežravce. Nepohrdnou podzemními částmi rostlin, jako jsou kořínky a cibulky, ale vrhnou se i na lesní plody, bukvice, žaludy a v jejich jídelníčku nechybí tu a tam ani kus masa v podobě malých hlodavců, hmyzu, plazů či všelijakých živočišných zbytků. Pochoutkou – k nelibosti zemědělců – jsou jim kukuřičné klasy, ale také řepka, o čemž svědčí prasečí nájezdy do polí osetých těmito plodinami. Živí se tím, co je právě na lesním či polním menu, a dokážou se jemu, ale i celému životnímu prostředí a jeho podmínkám přizpůsobit. Důsledek? Černé zvěře je všude plno, myslivci hovoří o přemnožení. Výjimečné není, že se divoká prasata osmělí vydat do centra obcí, měst, do parků... Začátkem září letošního roku dokonce v České Lípě vběhlo pět mladých divočáků i do divadla! Nutno dodat, že v době mimo představení, takže o jejich kulturním vkusu se nic neví... Kvůli lehce dostupné potravě hlavně v podobě zbytků se tlupy prasat usidlují blízko lidských obydlí, kde v cestě za potravou páchají škody. Kromě kultury holdují prasata i sportu, proto se občas objeví zprávy o rozrytí trávníku fotbalového hřiště. Přitom ještě před druhou světovou válkou bylo možné potkat divoké prase leda v oboře.