Jíst sladkosti a hubnout? Vědci vynalezli potraviny bez tuku, které chutnají stejně jako ty tučné!
Kdyby někdo vynalezl koláčky, které chutnají pořád stejně dobře, jen se po nich netloustne – no paráda! Ovšem je to vůbec možné? Zdravý rozum mi říká, že nikoli. Britský vědec Steve Euston říká, že ano. Vytvořil prý protein, který napodobuje chuť a texturu tuku tak dokonale, že rozdíl nepoznáme.
A je to tady! Vědci objevili zlatý grál diet – dortíky a sýry s minimálním množstvím tuku. Britský vědec dr. Steve Euston, odborný asistent na Fakultě biologie Heriot-Watt University a University of Edinburgh, který také výzkum vedl, tvrdí, že se jim podařilo vytvořit protein, který napodobuje chuť a texturu tuku. A to naprosto dokonale, takže při konzumaci nepoznáte rozdíl.
Speciální proteiny napodobující tuk
Tyto speciální proteiny by umožnily výrobcům potravin odstranit z populárních a žádaných potravin většinu tuku, a to bez vlivu na kvalitu výrobku. Tyto modifikované proteiny se snadno rozloží na mikročástice, a proto věrně napodobují chování tuků při výrobě potravin. „Je to úžasná věc, vydláždili jsme cestu pro vývoj těchto speciálních proteinů tím, že napodobují tuk, takže se mohou použít k výrobě celé škály atraktivních nízkotučných potravin,“ říká dr. Steve Euston. Výsledkem by mohl být samozřejmě pozitivní přínos pro zdraví, snížení obezity a nadváhy.
Za dva roky se těšme
Tahle ‚proteinová‘ myšlenka není úplně převratně nová, ale doposud se omezovala jen na výrobky, jako jsou jogurty apod. Prozatím se totiž nepodařilo při experimentech zachovat autentickou chuť a texturu například v sýrech či zákuscích, což vedlo k nespokojenosti zákazníků. Britskému týmu v čele s dr. Eustonem se to nyní ale podařilo! Zatím se však tento protein v praxi nevyužívá, výzkumy budou pokračovat a odborníci se domnívají, že v potravinách je najdeme během dvou let. Prozatím nám nezbývá nic jiného než tučné zákusky vypustit, nebo si je sice dopřát, ale pak si dát pořádně do těla!
Zdroj: dailymail.co.uk