Konečně prostor na vaření
„Jsem šťastná, že nám majitelka domu povolila kuchyňskou linku vyměnit. Každý centimetr v tomto bytě je výjimečný a původní kuchyň byla jak pěst na oko. Změna se díky Andrejce povedla a já se teď cítím jako master chef!“ Už na první pohled spolu vše krásně ladí, za což patří ovace hlavně dubovému dřevu na pracovních deskách, které teď odstínem pěkně pasují k parketám na podlaze. Martina si prostor na přípravu jídel nemůže vynachválit, ještě o něco více ale v kuchyni řádí tříletá Alžběta.
Interiérová designérka Andrea Beranová o proměně:
Jak zařídit dvouřadou kuchyň, aby vaření v ní bylo co nejsnadnější a pohodlné? U dvouřadé kuchyňské linky platí stejné pravidlo jako u všech ostatních tvarů. Při plánování vždy zohledněte tři základní zóny, které by měly tvořit takzvaný kuchyňský trojúhelník mezi varnou, skladovací a mycí zónou. Díky tomu bude pohyb v kuchyni příjemně plynulý a rychlý. Jsou obklady s množstvím spárů a otevřené police v kuchyni praktické? Lidé se jich často zřeknou, protože vyžadují náročnější úklid a čištění. Pokud máte jasno v tom, co se vám líbí, a jste smíření s tím, že se nejedná o úplně bezúdržbový design, nemusíte se bát, že vám kuchyň přeroste přes hlavu. Tomu, co se vám líbí, je zkrátka třeba se věnovat. Pracovní deska z masivu by se měla jednou do roka naolejovat. Nebo si jako Martina pořiďte lakovanou. Obklady, jaké vidíte v proměně, se naštěstí udržují také dobře, mají totiž matný povrch, na kterém nejsou vidět zaschlé kapky vody. Do otevřených polic dávejte jen ty věci, které často používáte, a tím pádem i často myjete.
TEXT: ZUZANA VESELÁ | FOTO: VERONIKA RAFFAJOVÁ