Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zjistěte, jak si uchovat chleba čerstvý co nejdéle a  a jak udržet ovoce a zeleninu svěží ne dny ale týdny. Odborníci odhalují nejčastější chyby, které děláme při skladování potravin. Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.

Terezie Benoni | 20. 06. 2023

Podle odborníků se až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Přispívá k tomu jistě i způsob, jakým potraviny uchováváme. Správné skladování má totiž velký vliv na jejich trvanlivost. A kde nejčastěji většinu jídla máme? Ano, v lednici. Někdy tam ale s dobrým úmyslem dáváme to, co tam nepatří, což má pak opačný efekt a jídlo se rychle kazí. Kolikrát také máme špatně nastavenou teplotu nebo chaoticky uspořádané potraviny, které často přehlédneme a ony se ztratí v útrobách lednice. Objevíme je samozřejmě až po datu spotřeby. Jak tedy správně potraviny skladovat a jakou lednici si vybrat?

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Je vaše prádlo v bezpečí? Špatné postupy při praní ruinují vaši peněženku a kradou drahocenný čas

Praní prádla je umění, které jsme všichni převzali od našich matek, ale existuje několik šokujících chyb, o kterých nám možná nikdo neřekl.  Zjistěte, zda se jich náhodou také nedopoušíte a ujistěte se, že je vaše prádlo v bezpečí.
marianne.cz

Dejte do ledničky teploměr

Často máme teplotu v lednici nastavenou příliš vysoko. Ideální teplota je okolo 5 °C, když je vyšší jídlo se logicky rychleji kazí. Je také dobré vědět, že nejtepleji je na horní poličce. Tam umístěte vychladlá hotová jídla určená k okamžité spotřebě. Do prostředního regálu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Na první poličce nad boxy skladujte maso a ryby. A co patří do dveří? Tam bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat v horní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla. Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o česnek, brambory, cibuli, rajčata, papriku, pečivo, exotické ovoce a banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť.

Zdroj článku

Související články

Poradna
Ze starého žebříku dokonalý adventní kalendář: Pusťte se s námi do vánočního vyrábění

Ze starého žebříku dokonalý adventní kalendář: Pusťte se s námi do vánočního vyrábění

Poradna
Vánoční stromečky z kartonu a příze: Vyrobte si s námi nenáročnou dekoraci za pár korun

Vánoční stromečky z kartonu a příze: Vyrobte si s námi nenáročnou dekoraci za pár korun

Poradna
Proč je Feng Shui klíčem k dokonalému bydlení: Rozhovor s projektovou designérkou o cestě k harmonickému domovu

Proč je Feng Shui klíčem k dokonalému bydlení: Rozhovor s projektovou designérkou o cestě k harmonickému domovu

Poradna
Vyrobte si s námi vánoční stromeček z provázků. Dokonalá dekorace s minimálním úsilím

Vyrobte si s námi vánoční stromeček z provázků. Dokonalá dekorace s minimálním úsilím

×