Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zjistěte, jak si uchovat chleba čerstvý co nejdéle a jak udržet ovoce a zeleninu svěží ne dny ale týdny. Odborníci odhalují nejčastější chyby, které děláme při skladování potravin. Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.

Terezie Benoni | 20. 03. 2025

Podle odborníků se až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Přispívá k tomu jistě i způsob, jakým potraviny uchováváme. Správné skladování má totiž velký vliv na jejich trvanlivost. A kde nejčastěji většinu jídla máme? Ano, v lednici. Někdy tam ale s dobrým úmyslem dáváme to, co tam nepatří, což má pak opačný efekt a jídlo se rychle kazí. Kolikrát také máme špatně nastavenou teplotu nebo chaoticky uspořádané potraviny, které často přehlédneme a ony se ztratí v útrobách lednice. Objevíme je samozřejmě až po datu spotřeby. Jak tedy správně potraviny skladovat a jakou lednici si vybrat?

Čtěte také: KVÍZ: Je vaše prádlo v bezpečí? Špatné postupy při praní ruinují vaši peněženku a kradou drahocenný čas

Praní prádla je umění, které jsme všichni převzali od našich matek, ale existuje několik šokujících chyb, o kterých nám možná nikdo neřekl.  Zjistěte, zda se jich náhodou také nedopoušíte a ujistěte se, že je vaše prádlo v bezpečí.

Dejte do ledničky teploměr

Často máme teplotu v lednici nastavenou příliš vysoko. Ideální teplota je okolo 5°C, když je vyšší jídlo se logicky rychleji kazí. Je také dobré vědět, že nejtepleji je na horní poličce. Tam umístěte vychladlá hotová jídla určená k okamžité spotřebě. Do prostředního regálu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Na první poličce nad boxy skladujte maso a ryby. A co patří do dveří? Tam bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat v horní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla. Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o česnek, brambory, cibuli, rajčata, papriku, pečivo, exotické ovoce a banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť.

Pokračovat

Čtěte také: Kvíz: Dostali byste se na vysněnou střední školu? Otestujte si, co si pamatujete ze základní školy

Příjímací zkoušky na střední školy se pomalu blíží a řada žáků a jejich rodičů je značně nervózních. Než se otevřou zkušební místnosti, otestujte si sami, jak byste přijímačky na střední školu zvládli. Jsou těžší, než se si myslíte.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Poradna
Jarní úklid s chlupatými mazlíčky zvládnete hravě: Stačí vědět jak na to

Jarní úklid s chlupatými mazlíčky zvládnete hravě: Stačí vědět jak na to

Poradna
Vyrobte si s námi trvanlivá velikonoční vajíčka: Dokonalá výzdoba s minimálním úsilím

Vyrobte si s námi trvanlivá velikonoční vajíčka: Dokonalá výzdoba s minimálním úsilím

Poradna
Znáte longevity? Prozradíme tajemství dlouhověkosti a jak se dá život prodloužit

Znáte longevity? Prozradíme tajemství dlouhověkosti a jak se dá život prodloužit

Poradna
Jarní dekorace, které vám mohou zničit zdraví: Květiny a větvičky mohou přinést víc škody než radosti

Jarní dekorace, které vám mohou zničit zdraví: Květiny a větvičky mohou přinést víc škody než radosti

×
  • Marianne Bydlení
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + DÁMSKÁ VŮNĚ HOLLISTER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + DÁMSKÁ VŮNĚ HOLLISTER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit