Jak vybrat porcelánové nádobí a co vydrží to opravdu kvalitní? Tohle vás překvapí!
Tam, kde je stůl srdcem domova a jídlo je příležitostí k rodinným setkáním ve všední den i ve svátek, nesmí chybět nádobí z porcelánu! Jak a kde vybrat ten kvalitní, který se hned nerozbije a jak se o něj starat? Tohle jste možná o porcelánu nevěděli!
Kde nejlépe nakoupit?
Porcelán patří k těm nejexkluzivnějším materiálům, které si v kuchyni můžete dopřát. Jeho křehká krása, ale zároveň tvrdost a odolnost ho předurčují k tomu, aby se stal oblíbeným evergreenem napříč dobou i trendy. Nabídka je neskutečně široká, od zdobných talířů s cibulákovým vzorem a rokokových či empírových servisů až po moderní nádobí čistého, svěžího designu. Pokud preferujete jednoduchou bílou klasiku, vyplatí se hledat i v nabídce pro hotely a gastronomii. Také podnikové prodejny porcelánek mohou být zdrojem kvalitního a cenově dostupného nádobí.
Bílá klasika i barevná všehochuť
I porcelán má své módní vlny a aktuální trendy- pasé už jsou hranaté talíře, stále více se součástí domácích sad naopak stávají misky všech tvarů a velikostí – ať už klasické jednoduché na polévku či müsli, zapékací misky na jednu porci nebo sety mističek na chuťovky, které do sebe zapadají a tvoří na stole jeden pestrobarevný celek. V kurzu je kromě neokoukatelné bílé klasiky také eklektický styl; jídelní servis si tak můžete sami promyšleně poskládat podle vlastních představ z porcelánu různých, zdánlivě nesourodých, tvarů, barev a značek. Pokud raději koupíte celý set z jedné kolekce, zajímejte se i o to, zda je možné dokupovat kousky i jednotlivě, když se rozbijí.
Bílá klasika nechá vyniknout to nejdůležitější: jídlo samotné. Foto: Arzberg, u nás prodává například Luxurytable.cz
Ručně, nebo v myčce?
S možností mytí v myčce záleží hlavně na vás - i když výrobce jej většinou připouští, počítejte s tím, že dekor levnějšího porcelánu časem podlehne otěru. Horké vodě a agresivním prostředkům odolají pouze barvy, vtavené přímo do glazury. Takové nádobí je kvalitnější, ale i dražší. A jak ho poznáte? Pravdu prozradí malý test: když přejedete prstem po vzoru, neměli byste jej cítit; povrch musí být dokonale hladký. Myčku v každém případě vždy plňte tak, aby se kusy navzájem nedotýkaly. Vhodným prostředkem do myčky je tekutý čistič (gel) a program ruční mytí nebo Eco. Ideální teplota je 40 - 45 °C.
Nádobí z kostního porcelánu je nejodolnější, proto se hodí na sady pro děti. Jídelní set z kostního porcelánu Churchill China Pirates, prodává Bonami.cz za 919 Kč
Jak poznat kvalitu?
Každá porcelánka má své vlastní výrobní postupy a složení porcelánové hmoty. K nejkvalitnějším patří dvakrát vypalovaný porcelán typu monno nebo anglický kostní porcelán, který je až z 50 % tvořen z kostního popela skotu. Jeho předností je silná průsvitnost, bělost, pevnost a lehkost. Kvalitní porcelán první jakosti nesmí mít žádné kazy či nesouvislosti v dekoru a glazura by měla být při pohledu ze strany jednolitě lesklá. Talíře a podšálky zkuste naskládat na sebe do štosu – každá nepravidelnost je pak snadno vidět. Porcelán je ideálním materiálem pro dětské nádobí, neboť zde narozdíl od některých výrobků z melaminu a PVC nehrozí riziko uvolňování formaldehydu a bisfenolu. Zpozorněte ale u nádobí s obrázky – barvy mohou obsahovat těžké kovy, například olovo nebo kadmium. Jistotu nezávadnosti získáte nejpravděpodobněji u evropských výrobců. Při nákupu se ptejte po certifikátu, který garantuje zdravotní nezávadnost zboží pro děti do tří let.
I porcelánový zapékací hrnec můžete použít na indukční plotýnku, společně s adaptačním diskem – speciální kovovou podložkou, kterou dáte na plotnu a na ni pak hrnec – teplo je poté rovnoměrně přenášeno na dno nádobí. Foto: Tescoma