Pomeranče plněné vanilkovým krémem
Zkuste se po dlouhé zimě osvěžit tímto okouzlujícíím nahořklým dezertem, který je vzpomínkou na časy našich prababiček. Doporučujeme servírovat na křehkém porcelánu a vyšívaném ubrusu...
Doba přípravy: 20 minut + chlazení krému
Doba vaření: cca 10 minut
4 pomeranče
200 ml mléka
1 lžíce cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžíce čiré želatiny
1 lžíce vody
1 lžička rumu
200 ml smetany ke šlehání
několik lístků meduňky
1) Pomeranče opatrně rozkrojte na dvě půlky tak, abyste neporušili kůru, dužinu vyberte lžící a následně ji rozmixujte na kašičku.
2) Připravte si vodní lázeň – do většího nízkého hrnce s horkou vodou postavte jeden menší, ve kterém budete připravovat krém. Postupně v něm šlehejte mléko, cukr, vanilkový cukr a žloutky, směs by měla mírně zhoustnout. Pak sundejte z ohně a pomalu vmíchejte želatinu, kterou jste předtím rozpustili ve lžíci vody. Přimíchejte rozmixovanou pomerančovou dřeň a rum.
3) Krém nechte vychladnout a pak jím naplňte půlky pomerančů. Ušlehejte šlehačku a na každou plněnou půlku pomeranče navršte poctivou šlehačkovou čepici a ozdobte meduňkou.