Čokoládový dort bez mouky
Máte chuť na něco pořádně temného a hutného? Připravte pro rodinu tento dort. Neobsahuje žádnou mouku, jen čokoládu, máslo, cukr a smetanu. Jak vidíte, není to zrovna dietní jídlo. Ale kdo by v listopadu myslel na dietu!
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
450 g hořké čokolády, pokrájené
450 g másla, pokrájeného
200 g třtinového cukru
250 g smetany (33 % tuku)
8 vajec
Na polevu:
175 g čokolády na vaření
30 g másla
3 lžíce mléka
2 lžíce medu
Na ozdobu:
300 ml smetany (33%)
1) Předehřejte troubu na 180 °C, vystřihněte z pečicího papíru kolo ve velikosti dna formy a proužek o šířce jejích boků a vyložte s ním formu.
2) Do velkého kastrolu se silným dnem dejte čokoládu, máslo, cukr a smetanu a zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
3) Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ne horkou) čokoládovou směs. Pak těsto nalijte do dortové formy.
4) Pečte asi 45 minut. Poté do těsta zapíchněte špejli, a pokud bude po vytažení čistá, máte dopečeno. Vypněte troubu, na pár minut otevřete dvířka a nechte dort v troubě pomalu vychladnout.
5) Když je dort vychladlý, opatrně sundejte postranní kruh formy, dno zatím ponechte, dort zabalte do igelitu a dejte důkladně vychladit do chladničky. Alespoň 6 hodin, ale klidně přes noc.
6) Připravte si polevu: v kastrolu se silným dnem nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka. Odstraňte z ohně, přidejte mléko, med a dobře rozmíchejte.
7) Vychlazený dort sundejte ze dna formy, dejte na podložku a potřete polevou, dokud je ještě teplá. Nechte ztuhnout.