O jídle s nutriční terapeutkou: Jak vyzrát na chutě na sladké?
Je po večeři, ale vy byste si ještě něco dali? Sušenky, čokoládu, zmrzlinu… vlastně cokoliv? Je to závislost na cukru?
marianne.cz
Léto a vysoké teploty ještě nekončí, a to znamená, že zmrzlinová sezóna je stále v plném proudu. Víte, že se zmrzlině nemusíte vyhýbat jako čert kříži ani když se snažíte redukovat hmotnost?
Ať už si vyberete smetanovou, nebo ovocnou/vodovou, obě varianty budou obsahovat docela velké množství cukru. A to i když si vyberete sorbet, který je 100% jen z ovoce.
Když si dáte zmrzlinu vyrobenou z mléka a smetany, kromě sladkosti zkonzumujete také tuky a bílkoviny. To znamená, že vás mnohem více zasytí a může tak fungovat i jako svačina, nejen jako „něco navíc". Ale asi je vám jasné, že není vhodné takto svačit každý den.
Když sáhnete po ovocné „vodovce“, dáváte si vlastně vodu s cukrem a ovocem, ovocnou šťávou, nebo jen barvivo. A to vás zkráta nezasytí. Je to taková typicky hladová svačina a akorát budete mít potřebu si dát něco jiného, nebo další porci.
A jsme u toho, méně kalorií neznamená, že je pokrm vhodnější nebo dokonce zdravější. Dát si nutričně bohaté jídlo může být mnohem lepší varianta, než být hladový z něčeho „lehkého” a neustále ujídat. Ve výsledku toho pak sníte daleko víc, než byste si přáli.
Máte rádi křupavé kornoutky? Dopřejte si je. Pokud je to na vás už moc, klidně si nechte zmrzlinu naložit do kelímku. A v případě, že chcete udělat dobrý skutek pro přírodu, přineste si vlastní misku nebo kelímek na kafe, ve většině cukrárnách vám zmrzlinu rádi dají do nich.
Upřednostňujete zmrzliny na tyčce? Dobré najdete i v supermarketu. Zde je ale důležité všímat si množství polevy a posypek. Polevy jsou většinou složeny z nepříliš vhodného tuku a cukru. Pokud si tedy dobrotu dopřáváte často, na tyčce bych doporučila jen s lehkou polevou, nebo ideálně kopečkovou bez polevy.