Šnečí paštika aneb Co se jedlo na Štědrý den před sto lety
V Evropě má konzumace hlemýžďů dlouholetou tradici a nemyslíme tím zrovna Francii. I v Československu se za první republiky chodilo do restaurací na pochoutky ze šnečího masa.
Aktuálně se v Česku zkonzumuje kolem deseti tun šneků ročně, dřív to bylo ale mnohem více. Naši předci, nejprve ti z chudších vrstev, je připravovali jako postní jídlo na Vánoce, až později se dostali i do větších měst a po vzoru francouzské kuchyně se stali vyhledávanou pochoutkou pražské smetánky. Chodilo se na ně do vyhlášených pražských podniků při sváteční procházce městem.
Toto tradiční jídlo se opět navrací do menu finediningových restaurací. Ochutnat je můžete například v karlovarské restauraci, kde vaří Pavel Provázek. Ale uvařit si je můžete i doma. Kilo koupíte za 350 korun na speciálních šnečích farmách, ale i ve větších supermarketech.
“Doporučuji koupit předvařené šneky, jejich příprava je totiž dost složitá a zdlouhavá,” radí šéfkuchař Provázek, podle kterého si můžete připravit lahodnou šnečí paštiku s divokým kořením.
Ingredience:
1 kg předvařených šneků
1 restovaná cibule
kořenová zelenina
vinný ocet
divoké koření
3 velké žampióny
sůl a pepř
máslo
listové těsto
Postup přípravy:
Předvařené šneky i s vývarem vložíme na krátce restovanou cibuli s kořenovou zeleninou. Zakápneme vinným octem, přidáme divoké koření, podlijeme a dusíme asi hodinu pod pokličkou. Ke konci přihodíme očištěné žampióny a sůl. Vyjmeme zeleninu a divoké koření a zbytek dobře umixujeme s máslem. Podáváme v košíčku z listového těsta.
foto: Tomáš Slach