Olivový olej
Nejčastější otázky spjaté s tímto druhem oleje. Panenský (za studena lisovaný) se hodí do studené kuchyně. Pokud si na něm chcete něco osmahnout, na obalu by mělo být uvedeno, že je vhodný ke smažení a ve složení by nemělo chybět, že jde o rafinovaný olivový olej. Vzhledem k tomu, že obsah omega 3 i omega 6 je zanedbatelný, tak z jeho konzumace nepramení ani zázračné účinky na lidské zdraví. Pravdou ale zůstává, že ke konzumaci je určitě vhodný.
Výhody: chuť, vyšší obsah nenasycených mastných kyselin
Řepkový olej
A to nejlepší na závěr! Řepkový olej se díky svému složení hodí ke každodennímu používání. Jeho velkou předností je právě ideální poměr omega 3 a omega 6, díky čemuž jeho příjem může být dobrý i v prevenci kardiovaskulárních nemocí. Vydrží i vysoké teploty, proto se hodí i k tepelným úpravám, kde je olej více namáhán.
Výhody: ideální poměr omega 3 a 6, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, cena, vysoký kouřový bod