3. A co sója, je její konzumace bezpečná?
Sója má mezi luštěninami výjimečné postavení, a to právě díky zmiňovanému složení - vyšší obsah tuku a bílkovin. Kontroverzní je především pro svůj obsah fytoestrogenů. To jsou látky podobné pohlavním hormonům - estrogenům. Na lidské tělo mohou mít pozitivní i negativní vliv a jejich účinky jsou stále předmětem výzkumu. Fytoestrogeny mají několikanásobně nižší estrogenní aktivitu než živočišné estrogeny, ale jejich dlouhodobě vysoká konzumace by mohla ovlivňovat lidský hormonální a reprodukční systém.
Diskutuje se především pozitivní vliv u žen v období přechodu, kdy dochází k poklesu estrogenů. Během menopauzy mohou ženy pociťovat návaly horka, poruchy nálad i spánku, zvyšuje se riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Klinické pokusy stále nepřináší jednoznačné závěry, zda má sója významný efekt.
Naopak obavy pramění z hlediska feminizačního efektu, erektilní dysfunkce a snížení libida u mužů. Ani zde nebyla prokázána kauzální spojitost. Dalším důvodem obav je rakovina prsu. Ani kancerogenní účinky sóji nebyly prokázány. Konzumace sóji je tedy bezpečná, ale samozřejmě není důvod ji mít na talíři od rána do večera i v případě, že se stravujete vegansky. Jídelníček by měl být, co nejvíce pestrý, proto je dobré vybírat ze široké škály potravin.