Obrovská porce
„A tady budeš, dokud to nedojíš!“ Tak na to rychle zapomeňte, raději si nechte přebytek jídla zabalit s sebou a můžete ho použít jako součást vaší večeře, případně si krabičku uložte do lednice. Jídlo na vás počká, nikdo netvrdí, že ho musíte hned vyhazovat.
Problémem nadměrných porcí je především to, že velká náplň žaludku vysílá signály, že je potřeba mnohem větší zásobení krve okolo trávicího traktu. To znamená, že se velká část krve přesune z jiných částí těla právě k trávicímu traktu. Mozku pak krev „chybí“ , což má za následek vyčerpanost a sníženou výkonnost, kterou se často snažíme ošálit šálkem espressa po obědě.
Velká příloha na úkor zbytku talíře
Příloha by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět. To už jsme si koneckonců vysvětlili v mnoha předchozích článcích. Přílohou totiž předejdete chutím na sladké a vlčímu hladu v druhé polovině dne.
Pravdou ale zůstává, že nic se nesmí přehánět a velký talíř špaget politý rajčatovou omáčkou a posypaný trochou sýra, rozhodně není vyvážené jídlo. V každém vašem jídle byste měli myslet na komplexní sacharidy, bílkoviny a zeleninu. Příloha by pak měla zabrat zhruba 1/3 vašeho talíře, stejně tak 1/3 nechte pro bílkoviny a zbytek pro zeleninu. Nebojte se o tuky, ty se v menším množství použijí na přípravu jídla.