A jak se chutí zbavit?
1. Nevynechávejte jídla
Pokud se v průběhu dne odbýváte, protože nemáte čas a jste ve stresu, je jasné, že ve chvíli, kdy dorazíte domů a stres z vás opadne, tělo bude mít potřebu to najednou dohnat. Zkuste mít tedy jídlo raději připravené, můžete si připravit krabičky, objednat si vhodnou alternativu v restauraci. Najděte se v jídelníčku pravidelnost, která vám bude vyhovovat.
2. Nevynechávejte přílohy
V jídlem nevynechávejte přílohy, v našich jídelníčcích mají důležitou úlohu. To neznamená, že máte konzumovat pouze sacharidy, ale i v redukčních jídelníčcích mají své místo. Pokud budete omezovat příjem komplexních sacharidů, tělo bude hledat jejich rychlejší zdroj = sladké. Co myslíte, je lepší si k večeři dopřát pečivo, nebo jen zeleninu s masem, a pak sníst balíček sušenek?
3. Sledujte správnou skladbu svých jídel
Každé hlavní jídlo by mělo být složené ze sacharidů, z bílkovin, zeleniny/ovoce a tuků. Velmi jednoduše vám pomůže pravidlo třetin. Talíř si pomyslně rozdělte na třetiny. V jedné třetině by měla být zelenina nebo ovoce. Ovoce by však mělo být v jídelníčku zastoupeno v menší míře než zelenina. Střídejte i způsob přípravy, není důvod se "omezovat" pouze na syrovou zeleninu.
V druhé třetině sacharidy a v té třetí bílkoviny. Volný tuk přidávejte jen po trošce. Třeba při smažení masa použijte jen jednu až dvě lžíce řepkového oleje na jednu porci, do studené kuchyně zkuste použít extrapanenský olivový olej, ale sáhnout můžete i třeba po dýňovém, vlašském nebo lněném.