Klasický bílý jogurt
Myslíte si, že poctivý jogurt je ten, ve kterém stojí lžička? Pravda je mnohem složitější. Jogurty se mohou vyrábět dvojím způsobem, a to buď kysáním (zráním) v kelímku, nebo v tanku, ze kterých se až následně stáčí do kelímků. Ty, které zrají rovnou v kelímku, vypadají hustší. Po rozmíchání ale hustota rychle pomine. Pamatujte si tedy, že hustota jogurtu automaticky neznamená, že je jogurt kvalitnější.
Nejčastěji byste měli sáhnout po jogurtech, které obsahují kolem 3,5 % tuku. Smetanové jogurty (s 10 % tuku) vám mohou sice chutnat o něco víc, ale většinou jsou v jídelníčku zbytečným zdrojem tuku a akorát se „ošidíte“ o příjem bílkovin z jogurtu. Do čistého bílého jogurtu nesmí být přidán cukr, proto se nemusíte bát, že při výběru šlápnete vedle. Čistě bílé jogurty jsou vhodné i pro děti, ale nevybírejte pro ně nízkotučné a odtučněné varianty. Obsahují více bílkovin, což není pro děti vhodné. Učte děti, že toto je jogurt. Sladké varianty jogurtů, nebo smetanové dezerty, které se tváří, že jsou tím nejlepším zdrojem „zdraví“ pro děti, pro ně nejsou příliš vhodné a minimálně je učí špatnému návyku na velmi sladké potraviny. Ukažte dětem, že tyto varianty jsou dezerty a nekonzumují se tak často jako běžné bílé jogurty.