Co znamená nálepka „bez přidaného cukru“?
Tahle jednoduchá větička o potravině neříká vlastně vůbec nic. Respektive jen to, že nikdo nepřidal do potraviny sacharózu (běžný cukr), třtinový cukr či jiný cukr. Rozhodně to však neznamená, že by potravina byla zdravější, dietnější, nebo dokonce bez obsahu jednoduchých sacharidů (tedy cukru).
Jak je to možné?
Nejdříve je důležité, abychom se zamysleli nad podstatou jídla. Takový smažák s majonézou také není posypaný cukrem, ale to z něj rázem nedělá zdravé jídlo. A výrobci jsou schopni uvést tuto větičku na stejně bizarní potraviny. Potraviny se mohou sladit i jinými způsoby – ovocnými šťávami, datlemi, různými sirupy, medem a podobně. Ačkoliv to v nás vyvolává pocit přírodního produktu, neměli bychom si tento pocit hned spojovat se zdravější alternativou. On i ten velký strašák, cukr, je vyroben z cukrové řepy, taky je to rostlina.
Med, datle či ovocné šťávy jsou pořád zdrojem cukru a jejich velké množství nám neprospívá stejně jako velké množství klasického cukru. Ani argument, že je v nich mnoho minerálních látek a vitamínů neprojde. Jejich množství je totiž naprosto zanedbatelné.
Datlové tyčinky, raw dezerty ani 100% džusy tedy nejsou zdravější, a rozhodně ne dietnější, alternativou. Pak může být mnohem lepší, když si ke svačině dáte jahodový jogurt (který je samozřejmě doslazovaný), než když u počítače schroupete datlovou tyčinku.