Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Nejlepší svatomartinská husa je pomalu pečená. Zkuste tuhle

"Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí," říká jedna z pranostik. Zkuste tu nejlepší husinu a červené zelí s brusinkami podle receptu Andrey Motlíkové, která nás pozvala do své kuchyně, kde je vždy otevřeno.

Karolína Peřinová | 10. 11. 2020

Sv. Martin nám přináší nejen předpověď o nadcházející zimě, ale také hody, které se nesmí obejít bez Svatomartinského vína a pečené husy. Tahle se dělala hodně dlouho, ale to čekání stálo za to!  

POMALU PEČENÁ HUSA A ČERVENÉ ZELÍ S BRUSINKAMI

Na přípravu budete potřebovat:

  • husa o hmotnosti 3,5- 4kg
  • sůl
  • kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

  • 1 cibule
  • sterilované brusinky
  • 100ml červeného vína
  • 1-2 hřebíčky 
  • 2PL cukru
  • sůl
Mohlo by se vám líbit

Svatomartinská hostina

apetitonline.cz
Info ikona
Husa

Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o ni nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

ZKUSTE LOKŠE MÍSTO KNEDLÍKŮ

Tyhle bramborové placky jsou jedním z tradičních jídel na svatomartinské tabuli. Jsou tak dobré, že je můžete jíst jen tak. My si je tentokrát dáme k té výborné huse.

Info ikona
Lokše

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1kg ve slupce vařených brambor, nejlépe uvařených den předem
  • 150 - 200g polohrubé mouky (podle typu brambor)
  • 1ČL soli
  • rozpuštěné sádlo na pomazání (nebo máslo či ghí)

Postup přípravy receptu:

Mouku smíchanou se solí rozprostřeme na pracovní plochu nebo vál a nastrouháme do ní najemno oloupané brambory. Důkladně prohněteme a vypracujeme váleček. Z něho odkrajujeme kousky a na dostatečně pomoučené ploše vyvalujeme postupně dotenka placky. Pečeme je na suché pánvi nebo pokud máte k dispozici plotýnku neboli tál, tak na ní. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem. 

Dobrou chuť 

Za recept děkujeme blogu "V Kuchyni vždy otevřeno".

Mohlo by se vám líbit

Husí vývar s bylinkovým kapáním

apetitonline.cz
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Stále vám vztahy nevychází a nevíte, kde děláte chybu? Vztahová koučka odhaluje toxické randící návyky, které vás brzdí – a jak se jich zbavit jednou provždy

Stále vám vztahy nevychází a nevíte, kde děláte chybu? Vztahová koučka odhaluje toxické randící návyky, které vás brzdí – a jak se jich zbavit jednou provždy

Životní styl
Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Životní styl
Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Životní styl
Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit