Na zdraví! Proč pít rostlinná mléka a jak vybrat ta nejkvalitnější
Slavíme světový den rostlinného mléka. Dobrá zpráva pro všechny alergiky, vegetariány, vegany a taky pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl. Mandlové, kokosové, rýžové, sojové – v obchodech najdete spoustu různých příchutí. Podle čeho ale vybírat? Poradíme vám.
Všímejte si certifikace BIO (poznáte podle listu z malých hvězdiček), dále si kupujte pouze takové produkty, které mají co nejvyšší obsah základních surovin. Nejkvalitnější rýžové obsahují třeba až 17% rýže a některé jsou dokonce obohacené vápníkem z mořských řas, tudíž mají větší množství tohoto vitaminu než obyčejné kravské mléko.
Jejich výroba je navíc v porovnání s tradičním mléčným průmyslem šetrnější k životnímu prostředí a zvířatům. Asi vám nemusíme dávat přednášku o skleníkových plynech, jež produkuje živočišný průmysl a umělé inseminaci, která vyčerpává těla kraviček.
A jestli si chcete ohlídat kvalitu, vyrobte si lahodný nápoj doma. Základem je pečlivý výběr surovin. My jsme pro vás otestovali mandle, oves, rýži a mák, jejichž konzumací dostanete do těla zdraví prospěšné látky. Například makové mléko je bohaté na vápník a mandlové kromě vápníku taky na hořčík a draslík, a taky pomáhá při překyselení.
V lednici vám hotový výrobek podle návodu Nebudtele.cz vydrží pár dní a můžete ho využít jak do ranního müsli, kávy, tak i při pečení a vaření.
Mandlové mléko
Namočte mandle přes noc, přeceďte a nechte odkapat. Následně vložte do mixéru, zalijte 1 díl mandlí 2 díly vody a mixujte několik minut. Přeceďte přes jemnou textilii (plátýnko, silonku) a oslaďte nebo dochuťe dle svých preferencí.
Ovesné mléko
Zalijte 1 díl ovesných vloček 3 díly vody. Pro plnotučnější chuť přidejte pár lžic sušeného strouhaného kokosu. Mixujte dokud se vločky zcela nerozpustí, přeceďte přes jemnou textilii (plátýnko, silonka) a případně oslaďte nebo dochuťte dle vlastních preferencí.
Rýžové mléko
Namočte rýži minimálně přes noc, ale klidně i déle. Slijte vodu a vložte do mixéru společně s čerstvou vodou v poměru 1:4. Můžete osladit a přidat třeba vanilku. Mixujte do hladka a přeceďte přes plátýnko nebo silonku.
Makové mléko
Mák propláchněte a dejte do mixéru s vodou v poměru 1:4. Chvíli naplno mixujte a nechte pár minut stát. Celé to ještě zopakujte a nakonec přeceďte mléko přes plátýnko. Slaďte zdravě, třeba datlemi.
Tip: Když si doma rozmixujete mandle, vznikne vám mandlové máslo, z arašídů zase populární americké arašídové máslo (snídají ho ve velkým s opečeným toastem) nebo třeba tahini (sezamová pasta – oblíbená v severoafrických zemích, Turecku a Blízkém Východě). Voda tento rostlinný produkt následně ředí na mléko či smetanu.
Autorka textu: Dominika Bártová