
SMAŽENÝ VAJEČNÝ SENDVIČ
4 porce, Příprava: do 30 minut
Ingredience:
- 6 plátků slaniny
- 1 hrnek najemno nastrouhaného sýra
- gruyère
- 4 velká vejce
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 4 silnější plátky chleba
- ¼ až ½ hrnku majonézy aïoli
- 4 menší hrsti rukoly
Dno větší pánve vyložte slaninou a opékejte ji na středním plameni, dokud nebude pěkně křupavá. Poté ji přendejte na papírovou kuchyňskou utěrku, která vsákne tuk. Z pánve vytřete téměř všechen přebytečný tuk a položte na ni čtyři hromádky sýra (nastrouhaný sýr rozdělte na čtvrtiny). Sýr se začne rychle roztékat a peče se dokřupava. Na každý kopeček sýra rozklepněte jedno vejce, osolte, opepřete a pečte dál tak dlouho, až je bílek tuhý a žloutek stále lehce tekutý (máte-li raději žloutky tužší, přikryjte pánev pokličkou). Zatímco se vejce pečou, dejte do toustovače plátky chleba a připravte čtyři tousty. Na závěr každý pokapejte 1–2 lžícemi česnekové majonézy aïoli, posypte rukolou, položte na něj půldruhého plátku slaniny a nakonec opečenou porci sýra s vejcem.

Acai Bowl
1 porce, Příprava: 30 minut
Ingredience:
- 1 lžička kokosového oleje
- 2 lžíce neslazených kokosových lupínků
- 100 g mraženého açai
- 1 banán
- 2 lžíce rýžového mléka
- 1 vypeckovaná datle odrůdy Medjool
- 1 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce chia semínek
- 2 lžíce bezlepkové granoly, domácí
- nebo kupované
- 2 lžíce sušené kustovnice
- ingredience na dozdobení dle vaší chuti
V restovací pánvi rozehřejte na mírném plameni kokosový olej, přidejte kokosové lupínky a opražte (2–3 minuty), až lehce zhnědnou. Přendejte na talíř. Balení mraženého açai rozlámejte na větší kousky a vložte do vysokorychlostního mixéru. Přidejte banán, rýžové mléko, datli a mandlové máslo. Vše rozmixujte dohladka. Směs nalijte do misky a posypte chia semínky, granolou, kustovnicí, opraženými kokosovými lupínky, případně čímkoli dalším, co máte rádi.

Asijský avokádový toast
1 porce, Příprava: 30 minut
Ingredience:
- 1 krajíček vašeho oblíbeného chleba
- 1 lžíce veganézy (veganská majonéza, seženete například na veganline.cz)
- 1⁄4 lžičky pálivé chilli omáčky sriracha
- 1⁄4 lžičky sezamového oleje
- 1⁄4 až 1⁄2 avokáda (podle velikosti),
- nakrájeného na plátky
- hrubá sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 vejce vařené 7 minut a překrojené na půl
- koření furikake
Chleba opečte v topinkovači. V misce smíchejte veganézu, chilli omáčku a sezamový olej. Když je toust opečený, pomažte jej touto směsí, ozdobte plátky avokáda, osolte a opepřete. Nahoru položte vajíčko a posypte kořením furikake.

Plněný sendvič Pan Bagnat
4 porce, Příprava: do 30 minut
Ingredience:
- 1 středně velká bageta (asi 40 cm),
- podélně rozříznutá
- 2 lžíce + 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 velká hrst rukoly
- 50–60 g kvalitního tuňáka,
- konzervovaného v olivovém oleji
- 1/2 hrnku červené cibule, nakrájené
- na velmi tenká kolečka
- 8 ančoviček, nasekaných nahrubo
- 1 lžíce + 1 lžička kaparů
- 24 vypeckovaných oliv niçoise
- nebo kalamata, rozpůlených
- 16 sušených rajčat, naložených v oleji
- 16 lístků čerstvé bazalky
- 4 vejce vařená 9 minut
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Obě půlky bagety tence potřete dijonskou hořčicí. Pak na jednu z nich navrstvěte zbývající ingredience – začněte rukolou a nakonec dejte plátky vařeného vejce. Osolte a opepřete, přiklopte vrchní polovinou bagety a pevně přitiskněte. Pak už se můžete pustit do jídla nebo sendvič zabalte do plastové fólie – vydrží v ledničce až 24 hodin. Před podáváním ho také můžete nakrájet na menší porce.

MĚKKÁ POLENTA S RESTOVANÝMI HOUBAMI
4 porce, Příprava: do 30 minut
Ingredience:
- 1 lžička soli a hrubá mořská sůl
- 1 hrnek instantní polenty
- 1⁄3 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 šálků nakrájených hub (žampiony,
- šiitake, hlíva, lišky, smrž)
- 2 lžíce nasekaných čerstvých lístků
- šalvěje
- 2 malé drcené stroužky česneku
- 2 lžičky lanýžového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- strouhaný parmazán
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 3 hrnky osolené vody. Než se voda na polentu začne vařit, připravte si houby. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte houby a za občasného míchání 3 minuty restujte, dokud nepustí šťávu a nezačnou hnědnout. Přidejte k nim šalvěj a česnek a opékejte další 2 minuty. Dochuťte lanýžovým olejem, solí a pepřem.
Polentu nasypte do vařící vody a připravte podle návodu na obalu. Do hotové polenty přidejte parmazán a máslo, nahoru navrstvěte houby, osolte a dozdobte parmazánem.

MĚKKÁ POLENTA S PEČENÝMI CHERRY RAJČÁTKY
4 PORCE, Příprava: 30 minut
Ingredience:
- 1 kg cherry rajčátek
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 velký stroužek česneku, najemno
- prolisovaný
- 6 najemno nasekaných velkých lístků
- bazalky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek instantní polenty
- 1⁄3 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- 250 g sýra burrata nebo mozzarella
Troubu předehřejte na 230 °C. Cherry rajčátka rozprostřete na velký plech. Postříkejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 10 minut, dokud slupka nezačne praskat. Vyndejte je z trouby, posypte bazalkou a dochuťte česnekem. Mezitím si uvařte polentu. Ve středně velkém hrnci dejte vařit 3 hrnky osolené vody. Nasypte do ní polentu a uvařte ji podle pokynů na obalu. Přidejte parmazán a máslo a přendejte na mísu. Navrch rozložte pečená rajčata a natrhanou burratu.
Prohlédněte si další galerie
- Nevyužívaný pokoj pro hosty si přetvořila na romantickou ložnici plnou holčičích doplňků
- Moderní chalupa v Krkonoších: Otevřený dům, který splývá s přírodou a nabízí pohodlné bydlení
- Byt, který vám vyrazí dech: Kouzelný stoletý interiér proměněný v pastelový ráj plný dřeva
- Renesanční dům v Mikulově skrýval víc, než kdokoli čekal: Architekti odhalili středověký poklad!
- Kategorie Životní styl