Jarní recept: Chřestová polévka s medvědím česnekem
V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 - 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 0:15
Ingredience:
- 500 g bílého chřestu
- 1 svazek medvědího česneku
- 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 menší ciabatta
- 60 g másla, vychlazeného + na krutony
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička citronové šťávy
ČTĚTE TAKÉ: Síla medvědího česneku
Postup:
1 Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.
2 Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3 Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.
4 Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.