Jak skladovat čerstvé jahody, maliny a borůvky, aby déle vydržely?
Koupili jste si čerstvé maliny na farmářských trzích a už za dva dny jsou nepoužitelné? Nezoufejte, existuje jednoduché řešení.
Bobule. Barevné, chutné, jsou skvělým doplňkem do smoothie nebo ovesných kaší, ale zároveň mnohdy frustrující a taky drahé. Není nic horšího, než si pořídit vaničku s malinami a za dva dny zjistit, že je polovina z nich už nepoužitelná. Dobrá zpráva je, že to tak být nemusí. Jak je skladovat, aby vydržely?
Může se zdát zvláštní vaše jahody, maliny, nebo jiné bobulovité plody omývat ještě předtím, než je budete konzumovat. Přece jen, jedno z pravidel bývá omýt tyto plody až těsně před jejich konzumací.
To ale neplatí v případě, že k umytí použijete roztok octu a vody. Můžete tak jejich životnost prodloužit o několik dní (a někdy i týdnů!). Ve velké míse smíchejte 1 hrnek octu se 3 hrnky vody a bobule v této lázni omyjte. Ocet odstraní plíseň a bakterie.
Poté bobule opláchněte ve studené vodě a pořádně osušte. Skladujte je v plastové nádobě, které vyložíte papírovými ubrousky a víčko nechte lehce pootevřené.
Pokud nemáte ocet, můžete bobule okoupat v horké vodě, efekt je podobný.