Aby byl podzim nejkrásnější
Podzim bude tak krásný, jak krásný si ho uděláte. Tak pojďme na to.
Uvařte si něco hodně dobrého. Vybrala jsem mrkvovou polévku ovoněnou citrusy podle Françoise Thuillea, francouzského šéfkuchaře restaurace Nebespán v Kašperských Horách.
Jak se vaří mrkvová polévka?
2 kg jemně nastrouhané mrkve
4 šťavnaté pomeranče (nejlépe bio)
1 grapefruit
3 citrony
2,5 litru vody
špetka soli
římský kmín
na ozdobu lístky čerstvé máty
Mrkev krátce uvařte ve vodě spolu s nastrouhanou kůrou z omytých pomerančů, přidejte špetku soli a trochu římského kmínu podle chuti a nechte celé trochu vychladnout. Vymačkejte šťávu ze všech citrusů a přidejte ke zchladlé mrkvi (už nevařte). Po částech vše rozmixujte dohladka v mixéru. Případně můžete ještě přidat do mixéru pár kostek ledu. Polévka by měla být studená. Ozdobte lístky čerstvé máty.
Tajný tip Françoise Thuille: V Nebespánu polévku zdobíme ještě vyšlehanou smetanou se zeleným čajem Matcha (500 ml smetany na šlehání smícháme s ½ lžičkou jemně mletého matcha tea a vyšleháme).
Navoňte se něčím úplně ach. Zadig & Voltaire Just Rock, santal a pačuli, pro ni bílá lahvička, pro něj černá. Smyslné, neodolatelné, takové budeme. Ale pozor, on taky, takže si ho hlídejte. K dostání za doporučenou cenu 1590 korun za 30 ml.
Připijte si nej vínem. A to doslova. Víte, že moravské vinařství Horák z Vrbice vyhrálo se svým Hibernalem výběr z hroznů 2016 nejprestižnější kategorii bílých vín na soutěži Vinalies Internationales v Paříži? Nezbývá než ho ochutnat. Stojí 665,50 korun (zaokrouhlete sami). A víte co, zajeďte si přímo do Vrbice na výlet. Nádherné místo na kopci se sklípky jako z pohádky.
Přečtěte si knížku, nad kterou se budete krásně dojímat. Zkuste třeba Všichni jsme utkáni z hvězd od Rowan Coleman (nakladatelství Domino). Je o manželce válečného veterána, který se uzavírá před světem. Ona řeší domácí nepohodu tím, že si bere víc nočních směn v hospicu... Začne psát dopisy, kterými se pacienti loučí se svými milovanými. Humor, láska, moudrost, všechno tam je.
Rozsviťte si k tomu nádhernou lampu. Zalovte třeba na burzách a ve starožitnictvích a neřiďte se při výběru rozumem ani všeobecným vkusem. Ujeďte klidně na kýči, když vám udělá pěkně u srdce.